Την επικύρωση της της πολιτικής έγκρισης που απέσπασε τη Δευτέρα από το Eurogroup το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αναμένεται να πραγματοποιήσει η σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η υιοθέτηση του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αφού προηγουμένως επιβεβαιωθεί ότι τηρήθηκαν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά την οποία θα αποφασίσει για τη συνεισφορά του στο νέο πακέτο στήριξης. Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα προτείνει το ποσό των 28 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια.

«Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Διευρυμένου Ταμείου (EFF) για την Ελλάδα, το οποίο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προτείνει για εξέταση στο Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο, είναι 28 δις ευρώ (περίπου 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια)», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι το 2015, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος στήριξης, το ΔΝΤ θα διαθέσει στην Ελλάδα το ποσό των 8,2 δισ. ευρώ.

Διευκρίνισε πως πέραν των 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος, στα οποία πρέπει να προστεθούν τα 34,5 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδος από το αρχικό πρόγραμμα, αναμένεται να προστεθούν και άλλα 8,2 δισ. ευρώ προερχόμενα από το ΔΝΤ, τα οποία τελούν υπό την έγκριση του Δ.Σ του ΔΝΤ.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως προκειμένου να επισπευσθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να εγκριθεί και να υπογραφεί την Πέμπτη και η τελευταία δανειακή σύμβαση που συνιστά τμήμα της δέσμης των συμβάσεων του νέου προγράμματος.

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική