current views are: 1

14 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση09:59

Alpha- Eurobank: Το χρονικό του διαζυγίου

Η ανακοίνωση της AlphaBank είναι η τυπική λεπτομέρεια, που απέμενε για να επιβεβαιωθεί η μη επίτευξη συμφωνίας με την Eurobank.

Δημοσίευση 09:59’
αρθρο-newpost

Η ανακοίνωση της AlphaBank είναι η τυπική λεπτομέρεια, που απέμενε για να επιβεβαιωθεί η μη επίτευξη συμφωνίας με την Eurobank.

Η ανακοίνωση της AlphaBank είναι η τυπική λεπτομέρεια, που απέμενε για να επιβεβαιωθεί η μη επίτευξη συμφωνίας με την Eurobank.
Εξέλιξη, που λίγο ως πολύ είχε προδιαγραφεί από τα τέλη Ιανουαρίου (με την λιτή ανακοίνωση της AlphaBank) θεωρούνταν «τελειωμένη» υπόθεση από την πλειονότητα των ανθρώπων της αγοράς.

Παρά τις φιλότιμες, είναι αλήθεια προσπάθειες συγκεκριμένων τραπεζικών & επιχειρηματικών κύκλων, να συντηρήσουν την εντύπωση, πως το deal υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να προχωρήσει η αγορά ήξερε πως ο ισχυρός άνδρας του ιστορικού ομίλου είχε στραφεί ήδη αλλού. Σε αυτό συνηγορούσαν κατ΄ αρχήν τα μικρότερα βάρη που επωμιζόταν ο όμιλος του Γ. Κωστόπουλου έναντι της Eurobank αλλά κυρίως οι επαφές του που αναθερμάνθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες.      

Από την ημέρα της πρώτης ανακοίνωσης της AlphaBank μέχρι τον «πόλεμο Δελτίων τύπου» που εξελίσσεται μεσολάβησαν αρκετά επεισόδια. Στην πλειονότητα τους ανέδειξαν μία μάλλον αμυντική έως φοβική στάση της Όθωνος, την συγκριτική υπεροχή που σταδιακά αποκτούσε η ομάδα Κωστόπουλου και εν τέλει τον αναπροσανατολισμό της AlphaΒank.

Εύλογα τα ερωτήματα, που κυκλοφορούν από νωρίς σε τραπεζικά και χρηματιστηριακά στέκια σχετίζονται κυρίως με τια επόμενα βήματα των δύο ομίλων. Βεβαίως και των μεγαλομετόχων με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στο πως θα χειριστεί την όλη υπόθεση ο Σπ. Λάτσης. Εάν δηλαδή ο επιχειρηματίας θα προχωρήσει στην σταδιακή μείωση της θέσης του στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ενισχύοντας την ενδεχομένως στον κλάδο της ενέργειας (κυρίως στο πετρελαϊκό) ή ακόμη εάν θα συνάψει κάποια στρατηγική συνεργασία.

Το, ότι παλιότερα η EuroΒank είχε στενές σχέσεις με την Deutschebank (ο γερμανικός όμιλος είχε αποκτήσει το 10-12% του μ.κ) αν και δεν σημαίνει κάτι δεν αποκλείει την προοπτική αναζήτησης μίας στρατηγικής συνεργασίας με ξένο. Δεδομένου, ότι θέμα επαναθέρμανσης των σχέσεων με την Εθνική δεν παίζει ούτε… μία στο εκατομμύριο περιορίζει την γκάμα των εξελίξεων σε ξένους παίκτες. Δεν αποκλείεται στη συνέχεια ο μεγαλομέτοχος της EuroΒank να προχωρήσει σε συνδυαστικού χαρακτήρα κινήσεις σε τραπεζικό και ενεργειακό χώρο.

Μεγάλη κερδισμένη- και σε επίπεδο εντυπώσεων, επικοινωνίας- η AlphaBank θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα ανοίξει σχετικά γρήγορα τα χαρτιά της. Η αγορά περιμένει να δει εάν στο τραπέζι θα εμφανιστούν δύο- τρεις άσσοι, που σχετίζονται με την απευθείας συμμετοχή των επενδυτών του Κατάρ στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην εξασφάλιση 1,0 έως 1,2 δις. ευρώ μετά από επαφές του Γ . Κωστόπουλου. Η ακόμη με την υλοποίηση μίας σημαντικής στρατηγικής συνεργασίας με ευρωπαϊκό  τραπεζικό όμιλο με επίκεντρο μέρος ή το σύνολο του δικτύου που έχει η AlphaΒank στις ξένες αγορές.         
 
Joffrey Postman

Σχετικό θέμα: Αποχωρεί από τη συμφωνία η Alpha Bank


σχετικα αρθρα