Η Πορτογαλία δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών ζητημάτων του ΔΝΤ, αν και  οι αγορές θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να πειστούν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MF.


 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Κάρλο Κοτταρέλι,  δήλωσε ότι το ΔΝΤ αναμένει από την Ισπανία να πετύχει τον στόχο της για το έλλειμμα του 2012.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για τη χώρα θα διαμορφωθεί στο 5,8% του ΑΕΠ φέτος αντί του 4,4%, το οποίο είχε τεθεί ως στόχος πέρυσι από τον προκάτοχό του.

 

Ο Ραχόι δικαιολόγησε την αλλαγή του στόχου, λέγοντας ότι  το έλλειμμα του προΰπολογισμού διαμορφώθηκε πέρυσι στο 8,5% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 6%.

 

Την Τρίτη, όμως, ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε πως η Μαδρίτη συμφώνησε σε περισσότερα μέτρα λιτότητας που ζήτησε η Ευρωζώνη, τα οποία θα έφερναν το έλλειμμα στο 5,2% του ΑΕΠ το 2012. Η κυβέρνηση εμμένει στον στόχο του 3% για το 2013.

 

Τα πορτογαλικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά συνεχίζουν να έχουν πολύ υψηλές αποδόσεις, σηματοδοτώντας ένα χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης σχετικά με το ότι η χώρα θα βγει από την κρίση τον επόμενο χρόνο.


Με βάση τους όρους του προγράμματος διάσωσης των 78 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία πρέπει να επιστρέψει στις αγορές το Σεπτέμβριο του επομένου έτους για να αποπληρώσει χρέος 9 δισ. ευρώ.


Ο Κοτταρέλι πρόσθεσε πως δεν αναμένει η Ελλάδα να χρειαστεί τρίτο πακέτο, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι συμβαίνει στην ανάπτυξη».Με πληροφορίες από Dow Jones Newswires / capital.gr