Τη χορήγηση επταετούς δανείου, ύψους 30 εκατ. ευρώ στην «Olympus Romania», μέλος του ελληνικού ομίλου «ΤΥΡΑΣ» αποφάσισε η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου «Παρευξείνια».
Σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στη νέα μονάδα γαλακτοκομικών στο Μπρασόφ. Η μονάδα εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ως μέρος ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος, συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Παρευξείνια η χρηματοδότηση των επενδύσεων στη μονάδα θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της δυναμικότητας και της ανταγωνιστικότητας  καθώς και στην επίτευξη υψηλών ποιοτικών και περιβαλλοντικών προδιαγραφών για τα προϊόντα(γάλα, γιαούρτι, τυρί και χυμούς) που διαθέτει η γαλακτοβιομηχανία στην ρουμανική αγορά. Επίσης, θα στηρίξει τις εξαγωγές σε Βουλγαρία και Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος Τραπεζικής της Παρευξείνιας, Μουσταφά Μποραν (Mustafa Boran), κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, το δάνειο θα έχει «σημαντική αναπτυξιακή απήχηση», μέσω του εκσυγχρονισμού και της αύξησης της εξαγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου «Όλυμπος», Δημήτριος Σαράντης, επισήμανε ότι «οι πρώτοι μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας στο Χάλκιου (Halchiou) του Μπρασόφ απέδειξαν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και μας ενθάρρυναν να συνεχίσουμε την ανάπτυξή μας στη Ρουμανία. Το δάνειο από την Παρευξείνια Τράπεζα θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε περαιτέρω τις δραστηριότητές μας, με στόχο να λανσάρουμε νέα προϊόντα στην αγορά και να αυξήσουμε την εξαγωγική μας δυναμικότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις του ομίλου στη Ρουμανία την περίοδο 1999-2011 ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος με έδρα τα Τρίκαλα έχει παρουσία σε 34 χώρες και λειτουργεί πέντε παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία.