Η ουκρανική κυβέρνηση παραδέχθηκε σήμερα πως οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το δανειακό πρόγραμμα βρίσκονται «σε αδιέξοδο». Το δανειακό πρόγραμμα είναι ύψους 15 δισ. δολαρίων και έχει ανασταλεί εδώ και ένα χρόνο.

 

Το ΔΝΤ συναρτά την επανέναρξη του δανειακού προγράμματός του με την ανατίμηση στην Ουκρανία στα οικιακά τιμολόγια παροχής φυσικού αερίου της κρατικής Naftogaz.

  

Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σεργκέι Τσιγκίπκο, επέμεινε ότι δεν τίθεται θέμα ανατίμησης των οικιακών τιμολογίων για την κυβέρνηση, αλλά και στο ότι το ΔΝΤ «θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του και σε άλλα προβλήματα».

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrainska Pravda κυβερνητικοί παράγοντες πλησίασαν το λόμπι APCO, των Ηνωμένων Πολιτειών, για να μεσολαβήσει έναντι του ΔΝΤ ώστε άνευ αντιλαϊκών μέτρων να επαναλάβει το δανειακό πρόγραμμα.

 

Πριν να περιέλθουν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις, είχε συμφωνηθεί το Κίεβο να ενισχυθεί με 15 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ ως το τέλος της φετινής χρονιάς. Μόνον 3,4 δισ. δολάρια έχουν εκταμιευθεί.