Για αύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ με βασικό θέμα την πρόταση της γενικής διευθύντριάς του, Κριστίν Λαγκάρντ, για τη συμμετοχή με 28 δισεκατομμύρια ευρώ στο νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί από την πλειοψηφία των μελών και όπως δήλωσε προχθές ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, το προηγούμενο τριετές πρόγραμμα (SBA) για την Ελλάδα θα ακυρωθεί και θα αντικατασταθεί από νέο πρόγραμμα (EFF), που θα είναι τετραετές.

Παράλληλα, σε σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε η αλλαγή του κανονισμού, ώστε να μετατραπεί το πρόγραμμα από τριετές σε τετραετές.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της έκθεσης του Ταμείου υπό τον Πολ Τόμσεν, προς τα μέλη του συμβουλίου, είναι:

Να δοθεί το προτεινόμενο ποσό για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση, κατανέμοντας τα 28 δισ. σε 17 ισόποσες δόσεις των 1,65 δισ. για κάθε τρίμηνο, αφού όμως προηγουμένως υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα. Επίσης, αν στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος εμφανιστούν «χρηματοδοτικά κενά» τότε θα καλυφθούν από την ΕΕ. Χωρίς αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος (κυρίως στους τομείς της φοροδιαφυγής, των αποκρατικοποιήσεων, των δημοσιονομικών προσαρμογών και της αυστηρής περικοπής δαπανών), υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για αποτυχία, ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, θα χρειαστούν δέκα και πλέον χρόνια για να λειτουργήσει ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και ότι η συνολική επίτευξη του στόχου θα συμβεί αν η Ελλάδα πετύχει «μεγάλη εσωτερική υποτίμηση». Παρά τις δυσκολίες, σύμφωνα με το ΔΤΝ το νέο πρόγραμμα αποτελεί «τολμηρό βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ χαιρετίζεται η «αφοσίωση» των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, με αυστηρότερο έλεγχο από τους δανειστές.