Άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς. Έξι διεθνείς παίκτες και μια ελληνική εταιρεία «κτύπησαν» την πόρτα της. Τελικά στο νήμα έφθασαν μόνο δύο με μια εξ αυτών τον Ινδικό όμιλο Bommidala Enterprises Pvt. Ltd να το κόβει . ‘Η μήπως όχι. Απ’ ότι φάνηκε τελικά στο replay ο ινδικός όμιλος Bommidala έφθασε στο νήμα αλλά αποφάσισε να… στρίψει δια του αρραβώνος. 
Ο λόγος, για το ναυάγιο στο οποίο οδηγήθηκε ο διαγωνισμός πώλησης της ΣΕΚΑΠ, η οποία από χθες βρίσκεται στον αέρα.  Όπως αποκάλυψε χθες η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, βασική μέτοχος της καπνοβιομηχανίας, η Bommidala Enterprises Ltd., υποψήφιος επενδυτής για την αγορά του 50,36% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ, απέσυρε την προσφορά της. 

Ο λόγος η αδυναμία λήψης απόφασης για πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ της 6ης Μαρτίου. Η συγκεκριμένη συνέλευση είχε αναβληθεί μετά από αίτημα του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της καπνοβιομηχανίας. 

Δηλαδή της ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) η οποία κατέχει το 34,18% και φωτογραφίζεται ως υπαίτια του ναυαγίου πώλησης της ΣΕΚΑΠ επειδή δεν δέχθηκε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Αυτή είναι η μια πλευρά του δράματος που θα κληθούν να διαχειριστούν από σήμερα κιόλας, μέτοχοι, εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία, αν δεν βρεθεί λύση και για να είμαστε πιο ακριβείς εάν δεν βρεθεί ζεστό χρήμα. 
Γιατί τα σύννεφα, και δεν είναι δυστυχώς σύννεφα καπνού του εργοστασίου που λειτουργεί σε full capacity, πυκνώνουν πάνω από την καπνοβιομηχανία.

Η άλλη πλευρά, η ΣΕΚΕ, καταγγέλλει, την τακτική της ΑΤΕ ότι δημιούργησε με τις πρακτικές πρόβλημα ρευστότητας στη ΣΕΚΑΠ και ότι αγνόησε τα συμφέροντα των άλλων μετόχων. Με απλά λόγια η ΣΕΚΕ υποστηρίζει ότι η Τράπεζα κινήθηκε με γνώμονα αποκλειστικά τα δικά της συμφέροντα και σε καμία περίπτωση εκείνα των υπολοίπων μετόχων της εταιρείας. Βασικό της επιχείρημα ήταν και παραμένει το γεγονός ότι αν πουλούσε σε τιμή κατώτερη από την τιμή κτήσης, τότε η ΣΕΚΕ θα κινδύνευε να μπει στις διατάξεις του άρθρου 47 και 48 του Ν. 2190/1920. 
Τώρα δεν υπάρχει ούτε ανώτερη ούτε κατώτερη τιμή κτήσης. Το μόνο που υπάρχει είναι το σοβαρό ενδεχόμενο η ΣΕΚΑΠ, μια ιστορική ελληνική βιομηχανία, και από τις λίγες που έχουν απομείνει εν ζωή, να οδηγηθεί στο λουκέτο. Γιατί τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία και γνωστά είναι και πολύμηνα. 

Την ίδια ώρα στον αέρα βρίσκεται το μέλλον των εργαζομένων της και συνολικά της περιοχής η οποία μαστίζεται από την ανεργία. Για την ιστορία, ελπίζουμε όχι για το χρονοντούλαπό της, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε το 1975,  έχει την έδρα και τις εγκαταστάσεις της στην Ξάνθη και δραστηριοποιείται στην παραγωγή,  εμπορία και διάθεση τσιγάρων. Διαθέτει ευρύ φάσμα σημάτων στην Ελληνική και διεθνή αγορά,  όπως τα BF, Cooper, GR  κ.ά., ενώ το μερίδιό της έχει υποχωρήσει κάτω από 8%. Σε ότι αφορά στα οικονομικά της μεγέθη το 2010 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της υποχώρησε στα 36 εκατ. ευρώ (53,2 εκατ.  ευρώ το 2009), ενώ το απασχολούμενο προσωπικό της στις 31/12/2010 ήταν 296 άτομα,  μειωμένο κατά 79 σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου του 2009.  


Γιώργος Παλαιολόγος