Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του Ευρώ παρά τις οποίες δυσκολίες αντιμετωπίζει, εξέφρασε ο Τζον Τσέιμπερς, κορυφαίο στέλεχος του οίκου Standard & Poor's, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στη Σιγκαπούρη.
«Αυτό που περιμένει την Ελλάδα είναι μια μακρά και επίπονη πορεία, που ενδεχομένως να διαρκέσει μία δεκαετία. Δεν πιστεύουμε όμως ότι η χώρα θα εγκαταλείψει τη Ζώνη του Ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέιμπερς.

Σε περίπτωση όμως που βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, τότε «οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν χρεοκοπήσει θα καταλήξουν να κηρύξουν στάση πληρωμών, καθώς το χρέος τους θα είναι σε ευρώ και τα έσοδά τους θα είναι σε δραχμές.

Αλλά ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο αξίζει να ληφθεί υπόψη, εάν σκεφθεί το ανταγωνιστικό όφελος που θα προέλθει από την υποτίμηση. Εάν όμως μπορεί κανείς να μάθει από τα διδάγματα της ιστορίας, τα ανταγωνιστικά οφέλη δεν θα διαρκέσουν πολύ, λόγω του επακόλουθου πληθωρισμού», τόνισε ο κ. Τσέιμπερς του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολιτικοί παράγοντες στην Ελλάδα με ορθή σκέψη που θα επέλεγαν να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη. Θα πρέπει όμως εξετασθούν όλα τα ενδεχόμενα, σε περίπτωση που υπάρξει παρατεταμένη περίοδος πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών. Αυτό είναι η δική μας βασική εκδοχή», κατέληξε ο κ. Τσέιμπερς.

Πηγή: Ναυτεμπορική