Στα 1,4 δισ. δολάρια (2,6 δισ. τουρκικές λίρες) διαμορφώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Τουρκίας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι υψηλότερες δαπάνες και τα χαμηλότερα έσοδα έπληξαν το δημοσιονομικό ισοζύγιο.

 


Σύμφωνα με τα στοιχεία, το έλλειμμα προκλήθηκε κυρίως από την αύξηση στις δαπάνες για τους τόκους, οι οποίες αυξήθηκαν 39,6% σε ετήσια βάση, στις 8,6 δισ. τουρκικές λίρες το Φεβρουάριο.Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η αύξηση αυτή αποτυπώνει μια εποχική αύξηση βασισμένη στη συσσώρευση του χρέους που ωριμάζει, καθώς και ότι οι δαπάνες για τους τόκους είναι ακόμη στο ίδιο επίπεδο με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.


Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων για το χρέος, διαμορφώθηκε στις 5,97 δισ. τουρκικές λίρες, όπως εμφανίζουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.


Ο Ozgur Altug, επικεφαλής οικονομολόγος της BGC Partners, δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση των πληρωμών φόρων και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία, θα έχουν θετική επίδραση στον προϋπολογισμό της χώρας το 2012, ενώ η επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να αποτελέσει απειλή στα φορολογικά έσοδα.Πηγή:www.capital.gr