Ο Όλι Ρεν, εμμένει στην ανάγκη μείωσης των δαπανών, διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα του 2012. Πάντως δεν αποκλείει μεσοπρόθεσμα μείωση του ΦΠΑ.

 
 

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών καθώς απαντώντας σε σχετικό του ερώτημα, υπογράμμισε πως «με βάση την αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όσον αφορά στις δαπάνες και τη δέσμευση για επιτόπου επαληθεύσιμη πρόοδο, θα μπορούσαν να μελετηθούν, μεσοπρόθεσμα, περαιτέρω πολιτικές επιλογές όσον αφορά στη φορολογική πολιτική».

 

Ο κ. Παπανικολάου στο ερώτημά του επικαλέστηκε δηλώσεις του επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα κ. Ράιχενμπαχ, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα δίνοντας έμφαση στην περικοπή των δαπανών, και όχι στην αύξηση των φόρων.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Φινλανδός Επίτροπος ανέφερε πως η δέσμη των μέτρων είναι προσανατολισμένη μέχρι στιγμής, σε μεγάλο βαθμό, στη βελτίωση των εσόδων μέσω φορολογικών αυξήσεων. Η ανάγκη αναπροσαρμογής αυτής της ανισορροπίας προς την κατεύθυνση του ελέγχου των δαπανών και της μείωσης των δαπανών είναι πρωταρχικής σημασίας για το 2012.

 

Είπε ακόμη ότι «η Επιτροπή είναι της άποψης ότι ενόψει της πολυετούς ύφεσης στην Ελλάδα και των πολυάριθμων φορολογικών αυξήσεων που επιβλήθηκαν το 2010 και το 2011, για να μειωθεί το έλλειμμα κατά το 2012 πρέπει να δοθεί έμφαση σε τρεις πυλώνες: στη μείωση των δαπανών, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην περαιτέρω βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης».

 

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr