Στον αέρα παραμένει το ζήτημα της νέου τύπου εποπτείας της Ελλάδας από την Τρόικα. Αυτό παραδέχθηκε ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξη τύπου που παρέδωσε στην Αθήνα για τη δεύτερη έκθεση προόδου.

Όπως ανέφερε, ακόμα αναζητούν οι δανειστές την τελική μορφή που θα έχει η συνεχής πλέον και αυστηρή εποπτεία εφαρμογής του μνημονίου. Έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει τη θέση του ότι η Task Force είναι εδώ για τεχνική βοήθεια όχι για έλεγχο. Η παρουσίαση είχε για μια ακόμα φορά ως κεντρικό σημείο το ΕΣΠΑ και πολύ μικρές ήταν οι αναφορές σε έργο ή σε επιτεύγματα της Task Force που …θα γίνουν στο μέλλον.

Ουσιαστικά ήταν ένα de ja vu όσα είχαν ειπωθεί το προηγούμενο φθινόπωρο στην πρώτη έκθεση προόδου. Έγινε αναφορά σε πάνω από 2 δισ. ευρώ δανείων προς μικρομεσαίων τα οποία θα χορηγηθούν από την ΕΚΤ έχοντας ως εγγύηση κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Τα λεφτά αυτά αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα έρθουν εντός του 2011 ενώ πλέον αναμένονται σύμφωνα με τον κ. Ραίχενμπαχ κοντά στον Ιούνιο. Στο ποσό αυτό ο επικεφαλής πρόσθεσε ακόμη 2 δισ. ευρώ επιδοτήσεων που θα προέλθουν από τα 15 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ τα οποία μένουν στο ράφι.

Ο κ. Ράιχενμπαχ αναφέρθηκε και στο κυνήγι είσπραξης οφειλών προς το δημόσιο. Ρωτηθείς σχετικά με το φιλόδοξο στόχο συγκέντρωσης 8 δισ. ευρώ είπε ότι το 2011 ο πήχης ήταν πολύ πιο χαμηλά σε 400 εκατ. ευρώ και τελικά ήρθαν 946 εκατ. ευρώ.

Επανέλαβε τους στόχους της ομάδας δράσης για απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, της Υγείας, της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που θα γίνει με τη συνδρομή της Task Force. Υπεραμύνθηκε και της αναγκαιότητας της σφαγής στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας.

Ρωτηθείς γιατί έπρεπε να μειωθούν οι μισθοί στην Ελλάδα σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από χώρες με πολύ πιο μικρό κατά κεφαλήν ΑΕΠ από ότι η Ελλάδα, απάντησε ότι «αυτές τώρα έπρεπε να πάρουν την απόφαση να μας δανείσουν λεφτά».

Γεωργία Παππά