Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση βοήθειας ύψους 18 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες της Τοσκάνης και της Λιγουρίας, οι οποίες επλήγησαν από καταστροφικές πλημμύρες τον Οκτώβριο του 2011.

 

 

Η Επιτροπή πρότεινε το κονδύλι να εκταμιευθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. «Το Ταμείο πρόκειται να βοηθήσει τις δημόσιες αρχές να αντιμετωπίσουν τα έξοδα που συνδέονται με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πιο συγκεκριμένα την αποκατάσταση των κύριας σημασίας υποδομών, όπως της υδροδότησης, του δικτύου ηλεκτροδότησης και αερίου», σύμφωνα με την Κομισιόν.
 

 

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι «προτεραιότητά μας είναι οι πολίτες των περιοχών αυτών να επιστρέψουν το γρηγορότερο δυνατό στην καθημερινή, κανονική ζωή τους και οι οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, να ανακάμψουν σύντομα». Ο επίτροπος είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις πριν δύο μήνες την Τοσκάνη και τη Λιγουρία.
 

 

Οι πλημμύρες του Οκτωβρίου είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι στη Λιγουρία και πάνω από 1.000 να μείνουν άστεγοι, ενώ στην Τοσκάνη έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα και 300 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

 

Σημειώνεται ότι η Ιταλία είχε καταθέσει αίτηση για βοήθεια τον περασμένο Δεκέμβριο.