Η μείωση του ελλείμματος πρέπει να προέλθει από το σκέλος των δαπανών, καθώς δεν υπάρχει χώρος για νέους φόρους, τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν σε τηλεδιάσκεψη που δόθηκε με αφορμή την έγκριση από το Ταμείου του τετραετούς δάνειου για την Ελλάδα ύψους 28 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο σκέλος των εσόδων, ο κ. Τόμσεν εστίασε στη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά επέμεινε ιδιαίτερα στον περιορισμό των δαπανών και ιδιαίτερα στην ανάγκη μείωσης του δημόσιου τομέα.

Όπως τονίστηκε η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. Ωστόσο, η χώρα σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα ειδικά στο σκέλος της ενίσχυσης της παραγωγικότητας, της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και της απελευθέρωσης αγορών και υπηρεσιών.

Ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε φιλόδοξο το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και ως μεγαλύτερο κίνδυνο χαρακτήρισε τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν έχει χώρο για μανούβρες και πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά το πρόγραμμα. Υπάρχει μεγάλο κενό ανταγωνιστικότητας, είπε. Χρειάζεται εσωτερική υποτίμηση και δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος δεν βλέπει πολιτικό ρίσκο και τόνισε πως τα δύο μεγάλα ελληνικά πολιτικά κόμματα στηρίζουν το πρόγραμμα όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος. «Δεν θεωρώ πως οι πρόωρες εκλογές είναι πρόβλημα και ότι οι πολιτικές δεν θα εφαρμοστούν όπως έχουν συμφωνηθεί», είπε ο κ. Τόμσεν.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές πριν το 2020. Αλλά δεν μπορώ να πως πότε θα γίνει αυτό. Αν θα είναι το 2016, το 2015 ή το 2017», σημείωσε.

Με πληροφορίες από in.gr