Εμπόδιο για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία αποτελούν οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.
Μιλώντας στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, ο υπουργός επεσήμανε ότι τα μέτρα που πήραν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη στήριξη της ρευστότητας καθώς και οι νέες κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας «έχουν ηρεμήσει σημαντικά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική ένταση των τελευταίων 18 μηνών» και περιόρισαν τους καθοδικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. «Για να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να παρακολουθούμε στενά το πετρέλαιο, το Ιράν και τις τιμές του φυσικού αερίου και επιπλέον να είμαστε βέβαιοι ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να κινείται για να συνεχίσει την πρόοδό της», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Επίσης πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι από τις έρευνες προκύπτει πως η ανάκαμψη μετά από μία χρηματοπιστωτική κρίση τείνει να είναι «περισσότερο διστακτική και άνιση» και πρόσθεσε ότι πιθανόν θα χρειασθούν χρόνια για να επιδιορθωθούν πλήρως οι ζημιές που προκλήθηκαν από την τελευταία κρίση.

Η αμερικανική οικονομία, είπε, είναι σήμερα πιο παραγωγική από ότι στο διάστημα 2007-2009, αλλά προειδοποίησε ότι η εμπιστοσύνη παραμένει εύθραυστη. «Αυτός είναι ο λόγος που είναι πολύ σημαντικό για τους πολιτικούς να συνεχίσουν να εργάζονται για να αναπτυχθεί γρηγορότερα η οικονομία βραχυπρόθεσμα και να μη στραφούν πρόωρα σε περιοριστική δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Η έντονη λιτότητα τώρα θα ήταν πολύ επιζήμια».