Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το ΧΑ συσσωρεύει πέριξ της ευρύτερης περιοχής των 750 μονάδων. Με μέτριες συναλλαγές τις τελευταίες συνεδριάσεις και με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου και από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ.  
Σύμφωνα με την Εμπορική Τράπεζα το ΧΑ εμφάνισε αδυναμία να ξεπεράσει την κρίσιμη αντίσταση των 780μ και στη συνέχεια δοκιμάζει την αντοχή των πλησιέστερων στηρίξεων. Στην ανάλυση του αρμόδιου τμήματος της Τράπεζας (16/3) εκτιμάται, πως όσο καθυστερεί να αντιδράσει ανοδικά, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες υποχώρησης προς τις 700μ.

Στην αρχή της εβδομάδας που πέρασε, σημειώθηκε υποχώρηση μέχρι τις 726μ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 13/03) και στη συνέχεια ο ΓΔ αντέδρασε ανοδικά, χωρίς όμως να κατορθώσει να ξεπεράσει τις πλησιέστερες αντιστάσεις, ώστε να απομακρυνθούν οι φόβοι νέας υποχώρησης των τιμών.

Στο προηγούμενό  σχόλιο (της Εμπορικής) αναφερόταν ότι βραχυχρόνια η στήριξη κλειδί προσδιορίζεται στις 740μ (πρώην ανοδική trendline), καθώς ενδεχόμενη υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα, θα ήταν ένδειξη απώλειας της ανοδικής ορμής. Πράγματι θεωρείται,  ότι η πρόσφατη διάτρησή της, «ψαλλίδισε» περαιτέρω το ανοδικό σενάριο, δηλαδή το ενδεχόμενο μιας άμεσης ανοδικής κίνησης προς τα υψηλά έτους.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τα δύο πρόσφατα χαμηλά των 728μ (06/03) και 726μ (13/03) αποτελούν την πλησιέστερη – ασθενή όμως – ζώνη στήριξης.

Αν διασπάσει τις προαναφερόμενες στηρίξεις με χαμηλούς όγκους των συναλλαγών, η υποχώρηση μπορεί να εκτονωθεί στις στηρίξεις των 715μ και 700μ, από όπου θα προσπαθήσει να δοκιμάσει ανοδικά (ιδιαίτερα η δεύτερη στήριξη θεωρείται αξιόλογη). Στην αντίθετη περίπτωση που υποχωρήσει με αυξημένες συναλλαγές, μπορεί να προσεγγισθούν και οι επόμενες στηρίξεις των 693μ και 680μ.

J.P.