Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με το νέο πρόγραμμα εξασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό, τόνισε ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, κατά την  παρουσίαση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα. Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, κος Αμαντέου Αλταφάζ.

Σύμφωνα με τον κ. Μορς η Ελλάδα «έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της» όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει μέχρι το καλοκαίρι μέτρα εξυγίανσης που θα φτάνουν στο 5,5% του ΑΕΠ. Εξάλλου όπως είπε την ερχόμενη Δευτέρα η Ελλάδα θα λάβει 5,9 δισ. ευρώ από το β΄ πρόγραμμα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Αναφορικά με το χρέος της χώρας μας είπε ότι η βιωσιμότητά του εξασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό, ωστόσο αυτό θα γίνει σε βάθος 10ετίας. Επισήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν.

Σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας κατά το πρώτο πρόγραμμα είπε ότι υπήρξε μείωση του ελλείμματος ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καθόλου πρόοδος στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Στο νέο πρόγραμμα, ανέφερε, αλλάζει η στρατηγική σε παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη με παρεμβάσεις ιδίως στην αγορά εργασίας, ενώ επανέλαβε τις προβλέψεις της έκθεσης για ύφεση 11% συνολικά τα προηγούμενα χρόνια αλλά και για φέτος.

Για το 2012 τόνισε πως στόχος είναι το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού να διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ (2,15 δισ. ευρώ) και στο τέλος του προγράμματος (2014) να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα  4,5% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης που συμφωνήθηκε ήταν σημαντικές θεσμικές αλλαγές που, μεσοπρόθεσμα, θα αποδώσουν καρπούς.

Σχετικά με τον πληθωρισμό ανέφερε ότι είναι πιο υψηλός από ότι σε άλλα κράτη παρά την ύφεση και πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν πολιτικές για την ευελιξία των τιμών.

Όσον αφορά στις τράπεζες, είπε πως υπάρχει τουλάχιστον 30% μείωση των καταθέσεων και ακόμη πιο μεγάλη μείωση στη ροή πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο όπως είπε τα κενά που θα δημιουργηθούν από το PSI στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα καλυφθούν από την  προγραμματισμένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τη  φορολογική μεταρρύθμιση τόνισε ότι,  δεν πρέπει να αυξήσει το φορολογικό βάρος. Σημειώνεται ότι, δεν ανέλαβε δέσμευση ότι, η χώρα θα γυρίσει στις αγορές το 2015. «Πολλά μπορούν να συμβούν», είπε και πρόσθεσε ότι, «δεν θα είναι εύκολη».

Τέλος, σχετικά με το νέο δάνειο είπε ότι αυτό έως το 2014 φτάνει στα 180 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 98 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις εσωτερικές ανάγκες του κράτους και την πληρωμή τόκων. Επιπλέον ποσό θα δοθεί από το ΔΝΤ έως το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Επίσης, αναφέρθηκε και στις εκλογές στη χώρα μας τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα. Μάλιστα στους κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος πρόσθεσε και την εξάρτηση της Ελλάδας από την οικονομική ανάπτυξη των εταίρων της.

Λαμβάνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν κ.  Αμαντέους Αλταφάζ αναφέρθηκε και ο ίδιος στις εκλογές στη χώρα μας, λέγοντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας έχουν δηλώσει ότι οι στόχοι θα υλοποιηθούν.