Η επιτυχία του PSI και η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και τη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γεώργιος Προβόπουλος στην Ετήσια Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική η οποία θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.
Στην έκθεση σημειώνει την ανάγκη επιστροφής των καταθέσεων, αλλά και την ανάδειξη ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Για το τραπεζικό σύστημα προβλέπει ότι τη φετινή χρονιά οι πιέσεις θα «χαλαρώσουν».

Συγκεκριμένα, ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να τονίσει πως παρά τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI η επιφυλακτικότητα για την πορεία της Ελλάδας παραμένει. Θα αναφέρει δε πως είναι ιστορική ευθύνη της χώρας να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που της δίνονται με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου.

Έτσι, θα επισημαίνει την ανάγκη να εφαρμοστούν εγκαίρως όλες οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου και θα υποστηρίξει πως είναι σημαντικό να πετυχαίνουμε συνεχώς μικρές νίκες, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Θα συνδέσει δε τις μικρές αυτές νίκες με την επιστροφή των καταθέσεων τράπεζες.

Ο κ. Προβόπουλος θα τονίσει ακόμη την ανάγκη να διαμορφωθεί νέα στρατηγική για την ανασυγκρότηση της χώρας και θα εισηγηθεί την άμεση εφαρμογή μέτρων μηδενικού κόστους, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Ακόμη, θα ζητήσει την καθιέρωση νέων θεσμών, όπως αυτός του μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων.

Τέλος, για το τραπεζικό σύστημα θα επισημαίνει ότι αναμένεται να υπάρξει χαλάρωση των πιέσεων και ενίσχυση της ρευστότητας, λόγω των νέων κεφαλαίων που θα είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Εξάλλου ο ίδιος σε δηλώσεις χθες στο «Βήμα της Κυριακής» τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις που να οδηγούν στην ανάπτυξη όπως είναι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που μπορεί, όπως εκτιμά, τα επόμενα χρόνια να αποφέρει 40 έως 50 δισ. ευρώ κυρίως από το εξωτερικό.

«Με ένα βελτιούμενο κλίμα θα ήταν εφικτό να επιστρέψουν στις τράπεζες σε πρώτη φάση αποθησαυρισμένα ποσά άνω των 10 εως 15 δισ. ευρώ, κάτι που θα συντελούσε σε μια τεράστια βελτίωση από άποψη ρευστότητας» τονίζει ο κ. Προβόπουλος.