Αισιόδοξη για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίστηκε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρώντας όμως ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικοί κίνδυνοι.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε ομιλία της στο Πεκίνο, εκτίμησε ό τι η παγκόσμια οικονομία απομακρύνεται από τον κίνδυνο κι αναφαίνονται ενδείξεις σταθεροποίησης στην ευρωζώνη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως τα υψηλά χρέη στις ανεπτυγμένες χώρες και οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου είναι κίνδυνοι που παραμένουν.

«Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να βρίσκεται στον δρόμο για την ανάκαμψη, αλλά δεν υπάρχει πολύς χώρος για ελιγμούς και χώρος για σφάλματα πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ενδείξεις σταθεροποίησης δείχνουν ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης αποδίδουν, ότι οι οικονομικοί δείκτες στις ΗΠΑ μοιάζουν λίγο πιο αισιόδοξοι και ότι η ΕΕ έκανε ένα σημαντικό βήμα εμπρός με τις «προσπάθειες» που έγιναν για την Ελλάδα.

«Χάρη σε αυτές τις συλλογικές προσπάθειες, η παγκόσμια κρίση έκανε ένα βήμα πίσω από το χείλος του κινδύνου και έχουμε λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Όμως η αισιοδοξία δεν πρέπει να μας παρασύρει σε μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας. Υπάρχουν ακόμη μεγάλες οικονομικές και χρηματοοικονομικές αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η κυρία Λαγκάρντ έκανε ειδική μνεία στο ευάλωτο χρηματοοικονομικό σύστημα το οποίο βαρύνεται από τα μεγάλα κρατικά και ιδιωτικά χρέη στον ανεπτυγμένο κόσμο, χαρακτηρίζοντάς το γεγονός αυτό τον πρώτο από τους «τρεις μεγάλους κινδύνους», κι επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους και των τραπεζών το 2012 ισούνται με περίπου το 23% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου, «που μετατρέπεται σε απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη» είναι ο δεύτερος κίνδυνος. Και τρίτον, υπάρχει ένας μεγεθυνόμενος κίνδυνος ότι η δραστηριότητα στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα επιβραδυνθεί μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε η κυρία Λαγκάρντ.