Σε ελεύθερη πτώση είναι οι τιμές των κατοικιών, καθώς η επιδείνωση της ύφεσης και το μπαράζ φόρων στα ακίνητα ωθεί ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες να πωλούν ακόμα και χαμηλότερα από τις αντικειμενικές αξίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές έχουν υποχωρήσει έως και 80% από την έναρξη της κρίσης. Τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των νεόδμητων έχουν καταγράψει οι λεγόμενες ακριβές περιοχές, όπως το Κολωνάκι (-80%), η Φιλοθέη (-80%), το Παλαιό Ψυχικό (-63%) και η Κηφισιά (-58%).

Από τις περίπου 150.000 κατοικίες (νεόδμητες και μεταχειρισμένες) που πωλήθηκαν το 2008, το 2011 ο αριθμός υποχώρησε κάτω από τις 50.000. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση, ο πραγματικός αριθμός των νεόδμητων που πωλήθηκαν πέρσι, δεν ξεπέρασε τα 5.000.

Επίσης, σε πολλές περιοχές, μεγάλη πτώση έχουν καταγράψει και οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών, όπου τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι σαφώς μεγαλύτερα, καθώς συνήθως πωλητές είναι ιδιώτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.

Αυτός είναι και ο λόγος της μεγάλης απόκλισης μεταξύ των στοιχείων της ΤτΕ, η οποία για το 2011 προσδιόρισε την πτώση μόλις σε 5,1% και 4,7% για το 2010 και των στοιχείων που αναφέρουν φορείς της αγοράς, όπως δίκτυα μεσιτικών γραφείων, ή ακόμα και τράπεζες.


πηγή: skai.gr