«Κύριε Παπαδήμο, θα τα πούμε στο Δικαστήριο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung το οποίο αποτυπώνει τις προθέσεις 20.000 γερμανών επενδυτών. Το άρθρο αναφέρεται στην πρόθεση ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι θίγονται από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους να προσφύγουν στην δικαιοσύνη διεκδικώντας πλήρη αποζημίωση για τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Προστασίας Επενδυτών Κεφαλαίου (SdK) Ντάνιελ Μπάουερ ότι η ένωσή του δεν προτίθεται να δεχθεί τις απώλειες αμαχητί.

Οι ενάγοντες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, απαιτούν να εξυπηρετηθεί πλήρως η αρχική αξία των ομολόγων τους, ενώ σκοπεύουν να στραφούν και εναντίον των γερμανικών αρχών, επειδή μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επί μακρόν καθησύχαζαν τους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και εναντίον κεντρικών τραπεζών, επειδή με την απόφασή τους να μην συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση, αυξήθηκε στα ύψη το τίμημα για τους άλλους επενδυτές.

Καθοριστικής σημασίας για τις πιθανότητες επιτυχίας της προσφυγής θα έχει, όπως επισημαίνεται, το ζήτημα του Δικαίου που θα εφαρμοστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης. «Σε κάθε περίπτωση όποιος αποτυγχάνει ενώπιον του εθνικού δικαστηρίου μπορεί να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, το οποίο προβλέπεται και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» υποστηρίζει η δικηγόρος Ντανιέλ Ράντιγκ.

Η FAZ αναφέρει ότι μια τέτοια διαδικασία προσφυγής είναι εξαιρετικά μακροχρόνια μέχρι να καταλήξει σε τελεσίδικη ετυμηγορία, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα συναφή υπόθεση στην περίπτωση της Αργεντινής, για την οποία χρειάστηκε μια δεκαετία.