Το ποσό που θα λάβουν μετά την ενεργοποίηση των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μάθουν σήμερα οι επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg την περασμένη Πέμπτη ανέφερε ότι οι πωλητές των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας (Credit Default Swaps, CDS) θα πρέπει να πληρώσουν στους κατόχους τους το ποσό των περίπου 2,6 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι επενδυτές θεωρούν ότι θα αποπληρωθούν για τα ασφάλιστρα που κατέχουν με βάση την τιμή των νέων 30ετών ελληνικών ομολόγων τους- που έλαβαν κατά την ανταλλαγή με τα παλαιά ομόλογα- η οποία διαπραγματεύεται περίπου στο 23% της ονομαστικής αξίας τους.

Σήμερα στη δημοπρασία εκκαθάρισης των CDS θα συμφωνηθεί η τιμή πώλησης των νέων ελληνικών ομολόγων και το τελικό ποσό που θα πληρώσουν οι πωλητές των ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με την εταιρία αποθετηρίου και εκκαθάρισης Depository Trust & Clearing Corp., στις 9 Μαρτίου υπήρχαν 4.369 συμβόλαια CDS που αφορούσαν σε ελληνικό χρέος ύψους 3,18 δισ. δολαρίων. Η κρατικοποιημένη αυστριακή τράπεζα KA Finanz AG έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να χρειαστεί "ένεση" 1 δισ. ευρώ από το αυστριακό κράτος για να καλύψει τις αποπληρωμές των ελληνικών CDS που έχει πουλήσει.