Το ελληνικό πακέτο σύντομα θα διαλυθεί «στα εξ ων συνετέθη», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού οίκου ομολόγων παγκοσμίως, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ενώ προβλέπει ότι εντός του έτους η Πορτογαλία θα εξελιχθεί σε «δεύτερη Ελλάδα». 

 

 

Ο κ. Ελ Εριάν περιγράφει το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ως «ένα μεγάλο ερωτηματικό» και υπογραμμίζει ότι «οι γέφυρες που χτίζονται στο πουθενά, κάποια στιγμή καταρρέουν.
 

 

Εκτιμά, ακόμη, πως η πολιτική που ακολουθείται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι λανθασμένη και αναφέρθηκε ειδικά στην «επαπειλούμενη» αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες θα μπορούσαν, όπως εξήγησε, να λειτουργήσουν ως γέφυρες προς άλλους θεσμούς που έχουν την ευθύνη λήψης των πολιτικών αποφάσεων. Επισημαίνει πάντως ότι στην περίπτωση της Ιταλίας και της Ισπανίας αυτό φαίνεται να αποδίδει.

 

 

Τέλος, ο επικεφαλής της Pimco εμφανίζεται βέβαιος  ότι το πρώτο πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας θα αποδειχθεί ανεπαρκές και θεωρεί ότι η χώρα θα ζητήσει επιπλέον χρήματα, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα συζήτηση για την κατανομή των βαρών στην Ευρωζώνη. «Τότε οι χρηματαγορές θα γίνουν νευρικές. Η κατάσταση είναι δραματική» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ελ Εριάν.