Σε μία αγορά που στραγγίζεται από ευρώ, η  - πασίγνωστη μετά τις καταγγελίες για χρηματισμό - Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων μοίραζε επιδοτήσεις αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ το χρόνο!

Τα 50 στελέχη της, διεύθυναν το μακροβιότερο και μεγαλύτερο μηχανισμό παροχής επενδύσεων: τον επενδυτικό νόμο.Απευθύνεται σε μεγάλα «ψάρια»: μεγάλες και μεσαίες σε μέγεθος εταιρείες, αλλά και στους ξένους επενδυτές που αναζητούνται.


Όπως αναφέρουν στελέχη που ξέρουν τον νόμο, 
το 2011 ήταν ο μόνος μηχανισμός που μοίρασε τόσο χρήμα σε επιχειρηματίες. Επί σειρά ετών λάμβαναν πάνω από 1 δισ. ευρώ, παρά την κρίση ρευστότητας και τις καθυστερήσεις άλλων κοινοτικών έργων.

Οι ψίθυροι για τα έργα και τις ημέρες της διεύθυνσης, ακούγονταν καιρό πριν, αλλά κανένα στόμα δεν άνοιγε. Λεγόταν μάλιστα ότι 
την τελευταία διετία, το περιθώριο για πιέσεις προς επιχειρηματίες αυξήθηκε, καθώς το χρήμα περιορίστηκε

Είχαν μείνει στο συρτάρι εκατοντάδες αιτήσεις επενδύσεων που δεν είχαν αξιολογηθεί
, παρά το ότι είχαν περάσει ακόμη και χρόνια από την αίτησή τους στις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Εκκρεμούσαν και πολλές πληρωμές δόσεων που είχαν αργήσει, με πολλούς επιχειρηματίες να αναφέρουν ότι είχαν πέσει στα χέρια ακόμη και τοκογλύφων, όσο τα λεφτά  δεν έρχονταν.

Τελικά χρειάστηκε μία επώνυμη καταγγελία στην αστυνομία
, την ίδια περίοδο που το υπουργείο Ανάπτυξης άλλαζε χέρια, για να έλθει το ζήτημα στην επιφάνεια: χρηματισμός με 120.000 ευρώ, δύο υπαλλήλων για να προωθήσουν την επένδυση 4,7 εκατ. ευρώ  ενός ξενοδόχου. Δηλαδή ταρίφα 2,5%, τουλάχιστο για την αρχή, καθώς άλλοι επιχειρηματίες κατήγγειλαν δημοσίως ότι οι υπάλληλοι – εκβιαστές επέστρεφαν για νέο χρηματισμό με την επόμενη ευκαιρία..   

Η αντίδραση της νέας υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου ήταν άμεση. Ζητήθηκαν οι παραιτήσεις  των 50 υπαλλήλων και θα γίνει σε αυτούς αναδρομικός έλεγχος των πόθεν έσχες από το 200
5. Θα ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, αρχίζει ΕΔΕ, ζητήθηκε η συνδρομή της Εισαγγελίας και αρχίζει η μετακίνηση όλων των υπαλλήλων σε άλλες θέσεις.   
 
Όμως, πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, άργησε. Και μόνο τώρα που μοιράζεται την εξουσία άρχισε να καθαρίζει ένα κύκλωμα που ήταν εδώ και καιρό ορατό στους παροικούντες. Τα αποτελέσματα των ελέγχων το πιθανότερο είναι ότι θα φτάσουν στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης και έως τότε η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων είναι άγνωστο πως θα στηρίξει στελεχιακά τους εκατοντάδες επιχειρηματίες που περιμένουν. 

Γεωργία Παππά