Με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο «αδειάζει» ο κ. Προβόπουλος την κυβέρνηση για την ακολουθούμενη πολιτική όσον αφορά στη φορολόγηση των ακινήτων.   Στην έκθεση, ο διοικητής της Τ.τ.Ε δεν μασάει τα λόγια του: «η σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων».  

Και συμπληρώνει: 
«Οι συνεχείς εξαγγελίες και αναβολές για επιμέρους πρόσθετα μέτρα παρατείνουν την αβεβαιότητα ως προς το φορολογικό καθεστώς και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη μελλοντική ανάκαμψη της αγοράς».  

Ο κ. Προβόπουλος, δεν περιορίζεται σε διαπιστώσεις αλλά προχωρά και σε προτάσεις. Τι λέει εμμέσως πλην σαφώς; «Αφήστε τους διάσπαρτους φόρους και θεσπίστε δύο ενιαίους φόρους, έναν για τις συναλλαγές επί των ακινήτων και έναν επί της ιδιοκτησίας». 
 

Ο διοικητής της Τ.τ.Ε τάσσεται σαφώς υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στα ακίνητα καθώς προαναγγέλλει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούνιο γεγονός που «
θα συμπαρασύρει πολλούς φόρους προς τα πάνω επιτείνοντας την έντονη αβεβαιότητα και την ύφεση στην ελληνική αγορά». 
 
Με την έκθεσή του, ο κ. Προβόπουλος, ουσιαστικά προαναγγέλλει αυτό που θα συμβεί στην αγορά ακινήτων από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και μετά. Η νέα εικόνα, συνοψίζεται ως εξής: 

  1. Οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν στα επίπεδα των πραγματικών. Υπεύθυνη για την παρακολούθηση των τιμών, θα είναι –εκτός απροόπτου- η ίδια η Τ.τ.Ε η οποία θα αναπροσαρμόζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις αντικειμενικές τιμές έτσι ώστε να «παρακολουθούν» τις εμπορικές. 
  2. Το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ θα περάσει στην…ιστορία καθώς ήδη έχει προκαλέσει χιλιάδες προβλήματα ενώ το συγκεκριμένο χαράτσι είναι και νομικά έωλο. Τόσο το χαράτσι μέσω ΔΕΗ όσο και ο ΦΑΠ θα ενωθούν και θα δημιουργήσουν έναν φόρο ο οποίος θα εισπράττεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με ειδικά εκκαθαριστικά τα οποία θα εκτυπώνονται με βάση τα στοιχεία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Θα θεσπιστεί κλίμακα και ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει ανάλογα με την συνολική πραγματική αξία της περιουσίας του

Η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, θα ανατεθεί στους συμβολαιογράφους και αργά ή γρήγορα, θα οδηγηθούμε στην κατάργηση της υποχρέωσης 1.συμπλήρωσης του εντύπου Ε9 που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα λόγω των λαθών. 

  1. Οι φόροι μεταβίβασης, ενδεχομένως να μειωθούν καθώς «η φορολογία επί των μεταβιβάσεων στην Ελλάδα, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ ενώ εκτιμάται ότι η μείωσή της θα αυξήσει την πολύ χαμηλή συχνότητα των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων». Σήμερα, η αγοραπωλησία ακινήτου, φορολογείται με συντελεστή 8-10% ενώ τα νεόδμητα ακίνητα που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία για την αγοραστή, φορολογούνται με ΦΠΑ 23%.


Aρίστος Οικονομίδης