Σχεδόν μια μέρα κλείνει από χθες οπότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε στον πρωθυπουργό Παπαδήμο τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών, και αντικαταστάτης ακόμη δεν υπάρχει. Δεν είναι βέβαια ότι ο Ευάγγελος είναι αναντικατάστατος. Άλλωστε για τους αναντικατάστατους, ο λαός μας έχει και πολλές παροιμίες. Είναι απλά, ότι ο πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα εκτεθεί κάποιος από τους στενούς του συνεργάτες, ή εάν το πράγμα θα πάει στον αυτόματο μέχρι τις εκλογές.     

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι στην πράξη εκκρεμεί ένα  γιγάντιο νομοθετικό έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί έως την Κυριακή των Βαΐων οπότε φέρεται να κλείνει η Βουλή για εκλογές, αλλά και μια σειρά θεμάτων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το PSI που πρέπει να γίνει από τα στελέχη του υπουργείου. Μέχρι χθες, ο πρωθυπουργός ήταν αρκετά ήσυχος πως η τετράδα των  κεντρικών παραγόντων (οι λεγόμενοι …τετράρχες, όπως στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία )  του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας τη δουλειά. 


Μερικές ώρες αργότερα, όμως, ο πρωθυπουργός φέρεται να αλλάζει γνώμη λαμβάνοντας υπ όψιν και τα νέα δεδομένα. Το πρώτο είναι η αποδέσμευση του 
Τάσου Γιαννίτση από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών. Ήδη από χθες το βράδυ η «είδηση», κάνει τον κύκλο της Blogόσφαιρας, με ερωτηματικά, βέβαια… Η αλήθεια είναι ότι με την προκήρυξη των εκλογών, η θέση του υπουργού Εσωτερικών θα μείνε αναγκαστικά κενή, λόγω της τοποθέτησης υπηρεσιακού υπουργού, όπως προβλέπει ο νόμος. Το ερώτημα βέβαια είναι αν ο κ. Παπαδήμος επιθυμεί να τοποθετήσει στη θέση αυτή ένα πρόσωπο με εγνωσμένη αξία αλλά και ιδιαίτερα μεγάλη επιχειρηματική… έκθεση τους τελευταίους μήνες.     

Η άλλη λύση του πρωθυπουργού, είναι ο 
υπουργός από… το ράφι. Μέχρι και χθες οι πληροφορίες έλεγαν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει τοποθέτηση νέου πολιτικού προσώπου, χρέη συντονιστή θα αναλάβει ο αναπληρωτής  υπουργός και αρμόδιος για τις δαπάνες Φίλιππος Σαχινίδης, και τα θέματα θα τρέχουν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιωργος Ζανιάς και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.

Η αλήθεια είναι ότι ο Φίλιππος Σαχινίδης έχει κερδίσει πόντους το τελευταίο διάστημα, με τον αξιοκρατική διαχείριση και τις αποστάσεις από τον Βενιζέλο ώστε σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να είναι ένας καλός υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών. Ιδιαίτερα, δε, αφού θεωρείται ένας από τους λίγους πράσινους υπουργούς που μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς φόβο στην εκλογική τους περιφέρεια.  


Το πρόβλημα για τον Φίλιππο Σαχινίδη, είναι μήπως η καλή του πορεία, πυροδοτήσει τα πολιτικά αντανακλαστικά του πρώην υπουργού, και νυν αρχηγού ώστε να επιχειρήσει να τον κοντύνει…  Και βρεθεί με κάποιον  σοβαρό ανταγωνιστή στην εκλογική περιοχή της Λάρισας.


Λέτε να πηγαίνει τόσο μακριά η βαλίτσα στο ΠΑΣΟΚ;


Joffrey Postman