Σοβαρές αδυναμίες συνεχίζουν να πλήττουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν και η παγκόσμια οικονομία απομακρύνθηκε από τον «γκρεμό», τόνισε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.


 

Η Λαγκάρντ εξέφρασε την άποψη πως η κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό τομέα δεν είναι τόσο ανησυχητική όσο στις αρχές του έτους. 

Σε συνέντευξη Τύπου στο Νέο Δελχί, υπογράμμισε ότι «απομακρυνόμαστε από τον γκρεμό, στο χείλος του οποίου βρισκόμασταν πριν από τρεις μήνες» και επέμεινε στα μέτρα που έλαβαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας.

 

 

Στη συνέχεια παραδέχθηκε πως « πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σθένος τις ευάλωτες ζώνες, όπως τη βελτίωση της ευρωστίας των χρηματοπιστωτικών θεσμών».

 

 

 «Οι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί υπήρξαν άκρως μεταδοτικοί παράγοντες στην κρίση αυτή. Αυτό μάς δείχνει πού πρέπει να επικεντρωθούν μεταρρυθμίσεις. Οι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί πρέπει να είναι παράγοντες ανάπτυξης και όχι απειλές για την ανάπτυξη», πρόσθεσε. 

 


Όσον αφορά στην Ινδία, τρίτη οικονομική δύναμη της Ασίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση για ανάπτυξη των υποδομών όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια καθώς και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.«Πραγματικό πλήγμα» η διακοπή των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου

 

Επιπρόσθετα, η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε κατά της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, η οποία θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, σε περίπτωση που σημειωνόταν διακοπή στις εξαγωγές ιρανικού αργού.

 
 

«Θα αποτελούσε ένα πραγματικό πλήγμα για τις οικονομίες εάν σημειωνόταν μία σημαντική διακοπή των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου. Αυτό θα προξενούσε μία αύξηση στις τιμές για αρκετό καιρό. Μια απότομη και ασυγκράτητη άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα είχε σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως μία διακοπή των ιρανικών εξαγωγών θα οδηγούσε τις τιμές του πετρελαίου σε μία άνοδο 20 έως 30%, για όσον χρόνο οι εξαρτώμενες από τον «μαύρο χρυσό» χώρες βρουν κάποια εναλλακτική πηγή προμήθειάς του.