Για λήψη και νέας χρηματοδότησης κάνουν λόγο αναλυτές σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Το τρίτο πακέτο διάσωσης μοιάζει αναπόφευκτο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανηφόρα μπροστά» σημειώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο αναλυτής της RBS Χάρβιντερ Σιάν ο οποίος εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση μέσω του PSI «δεν μειώνει το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα».


Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιεύματος η διαδικασία του «κουρέματος» μείωσε μεν το ελληνικό χρέος αλλά ο στόχος περιορισμού στο 116% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 κρίνεται εξαιρετικά «φιλόδοξος» με βάση και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν σημειώνει ότι το «δυσμενές σενάριο» για την Ελλάδα θα σήμαινε ότι το χρέος θα ξεπερνούσε το 140% του ΑΕΠ το 2020.


Επίσης σημειώνει ότι το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων 30-ετούς διάρκειας παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα άνω του 21% ενώ σύμφωνα με την Standard & Poor's η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αξιολογείται ακόμα στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk).


Από την πλευρά του ο οικονομικός σύμβουλος του αμερικανικού ινστιτούτου Peterson Αντερς Ασλαντ αναφέρει ότι στις αγορές κυριαρχεί η γενικευμένη πεποίθηση ότι θα υπάρξει διαγραφή και του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας. «Η ιδέα ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στις απώλειες είναι λανθασμένη» εκτιμά και προσθέτει ότι ο επιθυμητός στόχος από το δεύτερο «κούρεμα» των ομολόγων θα πρέπει να είναι η μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από 90% του ΑΕΠ.


Ανάλογες είναι οι προβλέψεις και της JPMorgan. «Είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω δράση για την Ελλάδα όπως για παράδειγμα η μείωση των επιτοκίων των δανείων ή η επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας. Το επίπεδο του χρέους είναι οριακά ανεκτό και η χώρα θα χρειαστεί πιθανότατα νέα στήριξη» σημειώνει η οικονομική σύμβουλος της τράπεζας Κέντραν Παναγέα.


«Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο μια νέας στήριξης παρά το αντίθετο σενάριο» επισημαίνει ο Αλεξ Τζόνσον του βρετανικού επενδυτικού ταμείου Fisher Francis Trees.


Πηγή: Bloomberg