Οι διαδικασίες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου απασχόλησαν τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κώστα Μητρόπουλο στη σημερινή τους συνάντηση.

Από το ΤΑΙΠΕΔ έχουν ήδη ανακοινωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη έξι μεγάλα σχέδια και διεθνείς διαγωνισμοί που αφορούν στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως, μεταξύ άλλων, του Ελληνικού, του IBC (Golden Hall) που θ' αξιοποιηθεί με τη μέθοδο της μίσθωσης για χρονικό διάστημα 90 ετών, της αξιοποίησης μεγάλης έκτασης της Κασσιώπης, 500 στρέμματα παραθαλάσσια στην Κέρκυρα, πώλησης ποσοστού της ΔΕΠΑ κλπ.

Από πλευράς Ταμείου εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στους διεθνείς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου θα αυξηθεί, ενώ επισημαίνεται ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση υποδομών όπως λιμανιών κλπ με αποτέλεσμα να ανακοινώνεται μια διαδικασία αξιοποίησης περιουσίας του Δημοσίου ανά εβδομάδα.

Οι εκτιμήσεις από τη γενικότερη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου κάνουν λόγο για δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας, μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη που μόνον από την αξιοποίηση του Ελληνικού θα φθάνει το +0,3% σε ετήσια βάση για μια δεκαετία και προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και εσόδων για το κράτος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για κάθε ευρώ που εισπράττεται, το πρόγραμμα θα δημιουργεί επιπλέον κατά μέσον όρο 3- 4 ευρώ εθνικού εισοδήματος, μέσα στην ελληνική οικονομία.