Πάνω από τους μισούς fund managers που συμμετείχαν στην σημαντική έρευνα της Bank of America- Merrill Lynch, περιμένουν ότι ένα τουλάχιστον μέλος της ευρωζώνης θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να εξέλθει από το ευρώ.

Στην μηνιαία έρευνα Μαρτίου μεταξύ των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων του πλανήτη, το 54% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι κάποια χώρα θα εξέλθει από την νομισματική ενοποίηση, αν και πάντως οι μισοί εξ αυτών πιστεύουν ότι η έξοδος δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος.

Είναι η πρώτη φορά που η BofA-ML θέτει το συγκεκριμένο ερώτημα την τακτική της έρευνας.

Η έρευνα αποκαλύπτει πάντως επίσης ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για τα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης έχουν μειωθεί. Αν και το εν λόγω ζήτημα παραμένει ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τους fund managers, από την έρευνα γίνεται εμφανής μια βελτίωση τις προσδοκίες ανάπτυξης της Ευρώπης. Το ποσοστό που θεωρεί Νο1 κίνδυνο την κρίση στην ευρωζώνη έχει διολισθήσει στο 38% από 59% του Φεβρουαρίου.

Ο στρατηγικός αναλυτής του οίκου κ. Gary Baker σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις ρευστότητας LTRO από την ΕΚΤ έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας έναντι της ευρωζώνης.

Συνολικά, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι διαχειριστές έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, με ποσοστό καθαρό 28% των επενδυτών να περιμένουν ενδυνάμωση τον Μάρτιο σε σύγκριση με 11% τον Φεβρουάριο.

Καταδεικνύεται πάντως παράλληλα ότι οι τοποθετήσεις κεφαλαίων φανερώνουν αυξημένες ανησυχίες για τις τιμές των εμπορευμάτων και την «υγεία» της κινεζικής οικονομίας.

Τέλος, οι μισοί σχεδόν από τους 212 διαχειριστές που συμμετείχαν στην έρευνα Μαρτίου, προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση από την Federal Reserve, ποσοστό αυξημένο από το 36% του προηγούμενου μήνα.

Πηγή: Euro2day