Έγγραφα στοιχεία και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τις ενέργειες που έγιναν με σκοπό την κατασκευή του τερματικού καυσίμων στο Βασιλικό ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Η επιτροπή εξέτασε το θέμα της δημιουργίας Φορέα για την ανάπτυξη, την κατασκευή και χρηματοδότηση του τερματικού καθώς και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την υλοποίηση του έργου.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος της και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι η επιτροπή εξέτασε προληπτικά το θέμα και ζήτησε τα απαραίτητα στοιχεία από το υπουργείο Εμπορίου έτσι ώστε, όπως σημείωσε, η όποια απόφαση ληφθεί να μην παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το νόμο σε σχέση με το θέμα της προσφοροδότησης ή της απευθείας διαπραγμάτευσης για τις επιλεγμένες εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν την κατασκευή του τερματικού.

«Πιστεύουμε», είπε, «ότι μετά την κατάθεση και των στοιχείων τα οποία έχουμε ζητήσει θα είμαστε περισσότερο ήσυχοι ότι αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί σωστά», προσθέτοντας ότι «από τη μέχρι τώρα ενημέρωση υπάρχει μια αυξανόμενη έγνοια όσον αφορά το κατά πόσο βαδίζει το Υπουργείο Εμπορίου και κατ' επέκταση η κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η δημιουργία φορέα με σκοπό την ανάπτυξη, κατασκευή και χρηματοδότηση του τερματικού σταθμού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό και οι διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθηθούν είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο θα στοιχήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι η Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Εμπορίου έδωσε πειστικές εξηγήσεις για τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για το έργο.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου το τερματικό καυσίμων είναι ένα στρατηγικό έργο για την κυπριακή δημοκρατία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.

Πηγή: Stockwatch