Η Ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερφόρτωσης των τραπεζών με τα ομόλογα που εκδίδουν οι κυβερνήσεις τους, δήλωσε την Τρίτη ο Γενς Βάιντμαν της ΕΚΤ. 

 

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Βάιντμαν ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες της κρίσης χρέους, καθώς δημιουργεί ένα δεσμό που επιδεινώνει τη θέση των τραπεζών κάθε φορά που βουτάνε οι τιμές των ομολόγων και την ίδια ώρα επιστρέφει την πίεση στα ίδια τα κράτη. 

«Ένα σημαντικό κανάλι μετάστασης υπήρξε η υπερβολική συγκέντρωση κρατικού χρέους στις αντίστοιχες εθνικές τράπεζες. Όταν το ρίσκο άρχισε να μεγεθύνεται, οι τράπεζες που διακρατούσαν μεγάλες ποσότητες κρατικού χρέους μετατράπηκαν σε ένα τεράστιο βάρος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», σημείωσε ο κ. Βάιντμαν σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη. 
«Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το πώς να αντιμετωπίσουμε αυτό το δεσμό μεταξύ κρατών και τραπεζών», πρόσθεσε. 
Παράλληλα ο κ. Βάιντμαν υποστήριξε ότι η ρύθμιση των χρηματαγορών δεν πρέπει να βασίζεται στις απαγορεύσεις και τα εμπόδια, ενώ τόνισε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρούν την ανεξαρτησία τους. 
Με πληροφορίες από Reuters / euro2day.gr