Μεγάλη πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου την Τρίτη στον απόηχο των διαβεβαιώσεων του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ότι η χώρα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της άμεσα εάν προκύψει ανάγκη.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου έχασε 2,48 δολ. ή 2,3% κλείνοντας στα 105,61 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο του Απριλίου έληξε με την ολοκλήρωση των σημερινών συναλλαγών.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Μαΐου έχασε 2,49 δολ. ή 2,3% στα 106,07 δολ. το βαρέλι.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει επιπλέον ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα 2,5 εκατ. βαρελιών γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να αντλήσει 12,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως άμεσα εάν καταστεί απαραίτητο.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Naimi σε δηλώσεις στο Κατάρ, σημείωσε πως η αγορά τροφοδοτείται καλύτερα σε σχέση με το 2008 όταν η τιμή είχε φτάσει τα 147 δολ. το βαρέλι προσθέτοντας πως υπάρχει ήδη υπερπροσφορά 2,5 εκατ. βαρελιών.

Ο Naimi πρόσθεσε πως η χώρα του τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα αντλήσει 9,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως ενώ τόνισε πως διαθέτει εγχώρια αποθέματα μεταξύ 40 και 60 εκατ. βαρελιών καθώς και ότι οι αποθηκευτικοί της χώροι στην Ολλανδία, την Αίγυπτο και την Ιαπωνία είναι γεμάτοι.

Πηγή: capital.gr