Μετά τη δημοσίευση της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για τον καθορισμό των νέων κουτσουρεμένων βασικών μισθών, τα λογιστήρια εκατοντάδων εταιρειών έχουν πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα. Όχι, το ζητούμενο δεν είναι μόνο να κουτσουρέψουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους. Κάποιοι επιχειρηματίες, ειδικά μικρομεσαίοι που έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με τους επί σειρά ετών συνεργάτες τους, γνωρίζουν ότι ο δυσαρεστημένος υπάλληλος αποδίδει λιγότερο. Κι ας λέει ότι θέλει η τρόικα για τα περί παραγωγικότητας. Οι «μάγκες» του εργατικού και του φορολογικού, φαίνεται να έχουν ήδη βρει τη λύση: «θα μειώσουμε τους μισθούς στα επίπεδα που λέει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Θα γλιτώσουμε ένα σκασμό λεφτά από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και τις ασφαλιστικές εισφορές και θα δίνουμε τη διαφορά στον εργαζόμενο κάτω από το τραπέζι». 

Υπόθεση “win-win” για εργοδότη και εργαζόμενο, αλλά σκέτο «loose» για το δημόσιο που θα δει τα έσοδα από εισφορές και φορολογικά έσοδα να γκρεμίζονται. Το αντιλαμβάνονται, τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στο υπουργείο  Οικονομικών τον κίνδυνο. Πώς όμως θα τον αντιμετωπίσουν;
 

Και από έναν επιθεωρητή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας να εγκαταστήσουν σε κάθε επιχείρηση, ο εργοδότης θα βρει τον τρόπο θα συνεννοηθεί με τον εργαζόμενο. Ο οποίος σε τελική ανάλυση τι έχει να χάσει; Ένα τμήμα της σύνταξης. Ποιος εργαζόμενος όμως θα σκεφτεί τα γηρατειά του εν μέσω ύφεσης;
 
Ποιος θα υπολογίσει ότι όλες τις μειώσεις αποδοχών τις κουβαλάμε πλέον μαζί μας που σημαίνει ότι θα λάβουμε τον… λογαριασμό όταν θα έρθει η ώρα να βγούμε στη σύνταξη; Ποιος θα σκεφτεί το τι θα γίνει ύστερα από 10 ή 20 χρόνια όταν δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά του σήμερα;. 

Στο ΙΚΑ έχει ήδη χτυπήσει κόκκινος συναγερμός. Τα έσοδα αν περάσει στα μισθολόγια η μείωση του 22% θα διαμορφωθούν κάτω από τα 8-8,5 δισεκατομμύρια ευρώ όταν οι ανάγκες για την καταβολή των συντάξεων υπερβαίνουν τα 11,5-12 δις. ευρώ. Υποτίθεται, ότι από τη μείωση των μισθών, οι εργοδότες θα εξασφάλιζαν κάποιους πόρους τους οποίους στη συνέχεια θα επανεπένδυαν προκειμένου να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Να μειωθεί έτσι η ανεργία και το ΙΚΑ να αποκτήσει καινούργιους «πελάτες» (ασφαλισμένους). Πως όμως θα γίνουν όλα αυτά όταν εργοδότες και εργαζόμενοι θα έχουν βολευτεί με τα μαύρα.
 

Για την ιστορία, όταν κουρεύεις τον φανερό μισθό ενός εργαζομένου, το κράτος χάνει:
 

Τις εργοδοτικές εισφορές και τις εισφορές του εργαζομένου οι οποίες αντιστοιχούν στο 45% του μισθού, και
 
Τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών ο οποίος ακόμη και για τον νέο βασικό μισθό της Συλλογικής Σύμβασης, υπολογίζεται με συντελεστή 10% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 5000 ευρώ.  


Αρίστος Οικονομίδης