Το ποσό του 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013 στοχεύει να «ρίξει» στην αγορά το Ταμείο Εγγυήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις το οποίο θα συσταθεί σήμερα το μεσημέρι σε τελετή που λάβει χώρα στο υπουργείο Οικονομίας. Στην τελετή θα παραβρεθούν ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλ.Σακελλάρης και η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου.

Η σύσταση του Ταμείου οριστικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από απόφαση της ΕΤΕπ και έχει στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας των τραπεζών.

Το Ταμείο  θα αποτελείται από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι οποίοι με αντίστοιχη μόχλευση από την  ΕΤΕπ σε σχέση 1:2, θα παρέχουν συνολική ρευστότητα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 να χορηγήσει δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2013  δάνεια  ύψους 400 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να έχουν δοθεί στην αγορά 1, 440 δισ. ευρώ.