Άκαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Αχαϊκής τράπεζας Ευάγγελος Φλωράτος με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα, αφού η τελευταία εμμένει στην απόφασή της για ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αχαϊκής.

Κατά τη συνάντηση, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος για την Αχαϊκή. Όπως φαίνεται, το σημείο "τριβής" αφορά στις επισφάλειες των επιχορηγήσεων από την πλευρά της Αχαϊκής. Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι οι τοπικοί φορείς, από την πλευρά τους, δεσμεύτηκαν να καλύψουν μέρος του "ανοίγματος" της Αχαϊκής.

Όπως αναφέρθηκε, πάντως, υπάρχει και η σκέψη, από την πλευρά της Αχαϊκής και τους τοπικούς φορείς, να προχωρήσουν σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος.


Την ίδια ώρα η ΟΤΟΕ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, την Παρασκευή, ενώ εκκρεμεί και συνάντηση που έχει ζητηθεί για το ίδιο θέμα, με τον Υπουργό Οικονομικών.


Εξάλλου χθες  το μεσημέρι, έγινε συνάντηση της ΟΤΟΕ και εκπροσώπων των Συλλόγων των Συνεταιριστικών Τραπεζών με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, όπου η ΟΤΟΕ ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες και από την ΕΣΤΕ για την ανάκληση της απόφασης της διακοπής λειτουργίας των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Η ΟΤΟΕ, θεωρεί, ότι, υπάρχουν δυνατότητες να αντιμετωπισθούν τα όποια προβλήματα τίθενται από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να λειτουργούν και να διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.


Τέλος, η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι: "Ελπίζουμε τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, να αντιληφθούν τη κρισιμότητα των στιγμών και να μην επιμείνουν σε επιλογές που δημιουργούν αναταράξεις στις Τράπεζες και εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουμε ότι, η ΟΤΟΕ θα υπερασπίσει με όλες της τις δυνάμεις τα δικαιώματα των εργαζομένων και το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό της εργασίας".

Αποκλεισμός του κτιρίου της ΤτΕ από εργαζόμενους της Αχαϊκής


Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Αχαϊκή Τράπεζα. πριν από λίγο οι 99 εργαζόμενοι των 13 υποκαταστημάτων, προχώρησαν σε αποκλεισμό της Τράπεζας της Ελλάδος στην Πάτρα, επιδίδοντας ψήφισμα.

 
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή τους:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος στις 19/03/2012 αναφέρει την απόφασή της για ανάκληση της άδειας λειτουργίας Τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών μεταξύ των οποίων και της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, σύμφωνα με το Ν. 4021/2011, εγγυούμενη τις καταθέσεις εις ολόκληρο (οποιουδήποτε ποσού).

Εμείς οι  εργαζόμενοι της Αχαϊκής Τράπεζας εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για την αψυχολόγητη και βεβιασμένη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος που αφαιρεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειας και επαυξάνει την ανεργία.

ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΥΝ. Π. Ε.
1. Οι 18.000 μεριδιούχοι της Αχαϊκής Συν. Τράπεζας
2. Οι 5.000 επιχειρηματίες που τηρούν πιστοδοτικά όρια στην Αχαϊκή και
3. Εμείς οι 100 εργαζόμενοι της Τράπεζας που χάνουμε τις δουλειές μας.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ Κανείς στην περιοχή μας
Ζητούμε την αναθεώρηση της απόφασης της ΤτΕ ώστε να επαναλειτουργήσει η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα για το καλό των τοπικών κοινωνιών, των μεριδιούχων και των εργαζομένων.

Καλούμε την Τετάρτη 21/03/2012 στις 11:00, τους κοινωνικούς φορείς της Περιφέρειας, τους Συναλλασσόμενους, τους Μεριδιούχους και τους Πολίτες σε συμβολικό αποκλεισμό της Τράπεζας της Ελλάδος της Πάτρας, στην οδό Αγ. Ανδρέου και Κολοκοτρώνη για να επιδώσουμε το ψήφισμά μας.

Όλοι μαζί ας φωνάξουμε ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΧΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.
Οι εργαζόμενοι της Αχαϊκής Συν/κης Τράπεζας»


Νομικά θα κινηθεί ο δήμος Λαμίας

Προμελετημένο έγκλημα, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Λαμίας κ. Κοτρωνιάς το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Μιλώντας στον Max Fm έκανε σοβαρές αποκαλύψεις:
1. Το έλλειμμα της Τράπεζας Λαμίας ήταν μόλις 1 εκατ. ευρώ
2. Η Συνεταιριστική Λαμία έχει 13.000 μετόχους. Αυτό σημαίνει ότι αν έβαζαν από... 80 ευρώ ο καθένας, η τράπεζα θα σωζόταν! Κι όμως η απάντηση του κ. Προβόπουλου ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο ήταν αρνητική.  

Την ίδια ώρα ο Δήμος Λαμίας ετοιμάζεται για μεγάλες κινητοποιήσεις. Όπως είπε ο κ. Κοτρωνιάς, το απόγευμα έχουν συγκέντρωση οι μεριδιούχοι αλλά και ο λαός της πόλης, ο Δήμος μαζί με την Τράπεζα θα κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης, ενώ θα υπάρξουν και πολιτικές παρεμβάσεις.  Με πληροφορίες από pelop.gr/ isthmus.gr
/ dete.gr