Οι ΗΠΑ αποφάσισαν την εξαίρεση 10 ευρωπαϊκών κρατών, εκ των οποίων και η Ελλάδα, και της Ιαπωνίας από την απειλή επιβολής οικονομικών κυρώσεων για όσους αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν.

Πρόκειται για μία κίνηση τακτικής της κυβέρνησης Obama καθώς αυτές οι 11 χώρες ουσιαστικά επιβραβεύονται επειδή μείωσαν σημαντικά τις εισαγωγές μαύρου χρυσού από την Τεχεράνη, ενώ παράλληλα ασκούνται πιέσεις σε άλλους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Η υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton δήλωσε μάλιστα πως οι συγκεκριμένες χώρες ακολούθησαν τον δύσκολο δρόμο καθώς «αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες σε μία κρίσιμη εποχή για την παγκόσμια οικονομία»

Αναλυτές επισημαίνουν ότι στην λίστα των χωρών που «επιβραβεύονται» δεν περιλαμβάνονται Κίνα και Ινδία που είναι και οι βασικοί εισαγωγείς του ιρανικού πετρελαίου, ούτε και άλλοι στενοί εταίροι των ΗΠΑ όπως η Νότιος Κορέα και η Τουρκία που κατατάσσονται στους 10 μεγαλύτερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου. Ειδικότερα η Νότιος Κορέα αύξησε τις εισαγωγές μαύρου χρυσού από το Ιράν κατά 20% το 2011.

Τα 10 ευρωπαϊκά κράτη που θα εξαιρεθούν από την απειλή κυρώσεων για έξι μήνες είναι Ελλάδα, Βέλγιο, Βρετανία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία Ολλανδία, Πολωνία και Ισπανία.

Πηγή: Euro2day