«Η Ελλάδα, υπό την πίεση των πιστωτών, ζητά από τουρκικές εταιρείες να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για πώληση περιουσιακών στοιχείων της αξίας 50 δισ. ευρώ», αναφέρει σε άρθρο της σήμερα η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, με τίτλο «Το ένα τρίτο της Ελληνικής γης προς πώληση».


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κ. Πάνος Πρωτοψάλτης, στο περιθώριο της επιχειρηματικής ημερίδας «Ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και Ευκαιρίες», δήλωσε στην εφημερίδα ότι «το ένα τρίτο της ελληνικής γης είναι προς πώληση».

 

«Οι τουρκικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία στο «καλάθι» των αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται χαμηλότερα από τις κανονικές συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως περισσότερα από 71.000 ακίνητα σε 3,4 δισ. τετραγωνικά μέτρα γης σε όλη τη χώρα περιμένουν επενδυτές από την Τουρκία, καθώς και από άλλες χώρες.

Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξουν εμπόδια κατά των Τούρκων επενδυτών που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς» και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει «την Botas να συμμετέχει στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ».

Ο ίδιος κάλεσε τους τούρκους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές.

Την ίδια στιγμή ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου, επικεφαλής του Ελληνο-Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, δήλωσε στην Hurriyet ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να λάβουμε δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες τώρα. Συνεργαζόμενες με τουρκικές επιχειρήσεις, οι ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από δάνεια που παρέχουν οι τουρκικές τράπεζες προκειμένου να διασφαλίσουν τις επιχειρήσεις από την έλλειψη ρευστού». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι δυο πλευρές του Αιγαίου έχουν έρθει πιο κοντά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης».