Ύφεση για φέτος προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος στην έρευνα αγοράς και στρατηγικής της Roubini Global Economics. Ακόμη, εκτιμά ότι η Πορτογαλία θα ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα υψηλού κόστους δανεισμού.

 
 

«Θα έχουμε ύφεση φέτος, αλλά πιο ήπια από το παρελθόν. Η ΕΚΤ έχει κάνει πάρα πολλά και χωρίς αυτά θα αντιμετωπίζαμε τραπεζική κρίση. Έχει αγοράσει πολύ χρόνο για τις τράπεζες», ανέφερε ο Άρναμπ Ντας στο CNBC.

Σύμφωνα με τον Ντας, συνεργάτη του Νουριέλ Ρουμπινί, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα φθηνού δανεισμού της ΕΚΤ (LTRO), αντιμετώπισε το πρόβλημα ρευστότητας, δεν έκανε τίποτα για να λύσει τα βαθύτερα προβλήματα στην ευρωζώνη.
«Πολλοί ρωτούν τι θα γίνει μετά το LTRO; Δεν έγινε τίποτα για την αποκατάσταση της φερεγγυότητας των τραπεζών ή την κεφαλαιοποίησή τους και από μόνη της η ρευστότητα, δεν λύνει τέτοια προβλήματα», επισήμανε ο Ντας.
Επιπλέον εκτίμησε ότι, ο κίνδυνος μετάδοσης του προβλήματος σε άλλες χώρες, είναι ακόμα υπαρκτός. «Η εκτίμησή μας είναι ότι, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, ενώ η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα ακολουθήσουν. Θα δούμε πιο ομαλές αναδιαρθρώσεις χρέους στην ευρωζώνη», δήλωσε.
Τέλος, ο Ντας υπογράμμισε ότι, «αποτράπηκε η χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία, αλλά δεν δώσαμε λύση σε βασικά ζητήματα ακόμα».

Με πληροφορίες από capital.gr