Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, παρουσίασε σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012-13, δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης είναι μονόδρομος, αν και δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής.
 

Επιπλέον, ο κ. Όσμπορν τόνισε ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δανειστεί λιγότερα και η οικονομία θα είναι ελαφρώς ισχυρότερη απ’ ότι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.


Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοινώνει μείωση του στόχου δανεισμού και ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη από το ξέσπασμα της κρίσης.


Χαρακτηρίζοντας «δημοσιονομικά ουδέτερο» τον προϋπολογισμό ο Όσμπορν επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο πρόγραμμα λιτότητας που ήδη εφαρμόζεται και η κυβέρνηση θα προωθήσει τις περικοπές που σχεδιάζει ώστε να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ. 

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε παράλληλα ότι το Ανεξάρτητο Γραφείο του Προϋπολογισμού μείωσε τις εκτιμήσεις του για τις ανάγκες δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης το δημοσιονομικό 2012 που ολοκληρώνεται στις 5 Απριλίου, στις 126 δισ. στερλίνες από 127 δισ. στερλίνες που ήταν στις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου. 

Το Γραφείο αναβάθμισε επίσης τις εκτιμήσεις του για την οικονομική ανάπτυξη και πλέον αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το 2012 από 0,7% προηγουμένως, ενώ για το 2013 υποβάθμισε ελαφρώς στις εκτιμήσεις του στο 2,0% από 2,1%.

Εκτιμά τέλος ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για την εξάλειψη του διαθρωτικού ελλείμματος εντός περιόδου πέντε ετών αλλά και να αρχίσει να υποχωρεί από το 2015/16 το χρέος.Με πληροφορίες από capital.gr