Η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα χρειαστούν νέα προγράμματα διάσωσης, ενώ η Ισπανία βρίσκεται πιο κοντά στη χρεοκοπία από οποιαδήποτε άλλη φορά, όπως δήλωσε στο Bloomberg  o Willem Buiter της Citi.

«Η Ισπανία είναι η χώρα κλειδί για την οποία ανησυχώ. Πραγματικά, έχει πάρει τη λάθος κατεύθυνση και διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο αναδιάρθρωσης από ποτέ άλλοτε», τόνισε ο κ. Buiter, πρώην αξιωματούχος της ΒΟΕ και επικεφαλής οικονομολόγος της Citi.
 

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πλημμυρήσει τις αγορές και τις τράπεζες με ρευστότητα», ανέφερε ο κ. Buiter. «Υπάρχει προς το παρόν ένα γενικευμένο αίσθημα ευφορίας που οδηγεί αυτούς που πνίγονται στη ρευστότητα να πιστεύουν ότι όλα τα προβλήματα έχουν τελειώσει».
 

Για την Ελλάδα, ο κ. Buiter εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης, πριν το τέλος του έτους και οπωσδήποτε όχι μετά τον επόμενο χρόνο. Ενώ επισήμανε ότι το ελληνικό κράτος δεν είναι σε βιώσιμο δρόμο και θα πρέπει να αναδιαρθρώσει ξανά το χρέος.
 

Επιπλέον, ο κ. Buiter είπε πως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν έχουν βγει ακόμα από το τούνελ.
 

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει υψηλό ρίσκο αναδιάρθρωσης, η οποία μπορεί να συμβεί τον επόμενο χρόνο, υπογράμμισε ο κ. Buiter, ενώ η Ιρλανδία χρειάζεται οπωσδήποτε «επιπρόσθετη στήριξη από τον επίσημο τομέα».