Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εκτίμησε ότι η κρίση «δεν έχει παρέλθει ακόμη» και η Ευρώπη «εξακολουθεί να διανύει μία από τις φάσεις αυτής της κρίσης».

«Όσον αφορά στην εξέλιξη αυτής της κρίσης, δεν μπορούμε να πούμε πως σήμερα αυτή έχει παρέλθει, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μία από τις διαφορετικές φάσεις της κρίσης αυτής», σημείωσε η Μέρκελ σε μία διάσκεψη του κόμματός της για την Βιομηχανία και την Απασχόληση στη Γερμανία, που οργανώθηκε στο Κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ).


«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο πέρα για πέρα αποφασιστικό: ποιες είναι οι συνθήκες της σταθερότητας; Ποια ανάπτυξη μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή; Ποια ελπίδα έχουν οι επενδυτές στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ιαπωνία να επενδύσουν τα χρήματά τους στις χώρες μας και να ξαναδούν τα χρήματά τους;», αναρωτήθηκε στην ομιλία της η Μέρκελ.
 

Όσον αφορά στη Γερμανία, η καγκελάριος ανέφερε ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική κυρίως σε ό,τι αφορά τη ζώνη του ευρώ είναι πάντοτε κάτι περισσότερο από ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής» εξαιτίας της διασύνδεσης της γερμανικής οικονομίας με αυτές των γειτόνων της.

 

«Η Γερμανία ναι μεν δεν βρίσκεται σε άσχημο δρόμο, αλλά εξαιτίας της δημογραφικής μεταβολής, εξαιτίας της μεγάλης προκλήσεως που αντιπροσωπεύει ο αυξημένος οικονομικός ανταγωνισμός, έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε», τόνισε η Μέρκελ.