Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη, ακολουθώντας μια ευρύτερη πολιτική, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Γκάιτνερ τόνισε ότι «αυτό που πλήττει τις ΗΠΑ είναι ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης περιόδου αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης».
 

«Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό καθώς αποκλιμακώνονται οι εντάσεις στην Ευρώπη να μπορέσουν να στρέψουν αλλού την προσοχή τους, να εστιάσουν σε μια ευρύτερη στρατηγική που θα ενισχύσει την ανάπτυξη σε όλη την ήπειρο«, πρόσθεσε.


Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν έχουν άλλη εναλλακτική από την εφαρμογή επώδυνων μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερα περιθώρια να ακολουθήσουν έναν πιο ήπιο δρόμο.


Επιπλέον, αναφέρθηκε στα σημαντικά κέρδη που έχει αποκομίσει η Γερμανία από την εισαγωγή του ευρώ, τονίζοντας ότι έχει μικρότερη ανεργία μετά την κρίση από ότι πριν.


«Ως μέλος της Ευρωζώνης, έχουν επωφεληθεί αρκετά από την συνολική διαρρύθμιση. Πρώτον, γιατί έχουν μια αγορά στην οποία έχουν εύκολη πρόσβαση για τις εξαγωγές τους. Δεύτερον, γιατί το ευρώ, το οποίο αντανακλά τη μέση οικονομική ισχύ στην ευρωζώνη, είναι πιο αδύναμο από ότι θα ήταν το γερμανικό μάρκο», ανέφερε ο κ. Γκάιτνερ.Με πληροφορίες από euro2day.gr