Σε λίγο θα… πληρώνουμε τις επιχειρήσεις για να δουλεύουμε. Τι να πει κανείς; Λίγες ημέρες πριν εισέλθουμε στην προεκλογική περίοδο τα… χατήρια των εργοδοτών ικανοποιούνται το ένα μετά το άλλο. Ερμηνευτική εγκύκλιος θα ορίζει ότι «κούρεμα» κατά 22% θα μπορεί να γίνει ακόμη και στους μερικώς απασχολούμενους. Τους 4ωρους δηλαδή οι οποίοι αμείβονται σήμερα με 300-400 ευρώ και πλέον θα υποχρεωθούν να συμβιβαστούν με… χαρτζιλίκι. 

Νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, θα κάνει 
έκπτωση επί των εισφορών στους εργοδότες ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν μειώσει μισθούς ή όχιΜοναδική τους υποχρέωση θα είναι να πληρώνουν με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Δηλαδή, αφού δεν μπορούμε να ελέγξουμε την εισφοροδιαφυγή, κάνουμε δώρα και εκπτώσεις για να ικανοποιείται η αυτονόητη υποχρέωση. 

Υπάρχει και μια τρίτη είδηση: εγκύκλιος του ΙΚΑ αναφέρει ότι οι εργοδότες θα μπορούν να επιδοτούνται ακόμη και για την πρόσληψη μερικώς απασχολούμενων. Δηλαδή των εργαζομένων με το χαρτζιλίκι που προαναφέραμε. Σοκαριστήκατε, έ;


Το «δώστα όλα» αναλυτικά: 


Δυστυχώς, το κούρεμα στον βασικό μισθό της ΕΣΕΕ ακολουθεί και τους μερικώς απασχολούμενους. Η περικοπή κατά 22% γίνεται σε μια περίοδο που οι εργοδότες καταγγέλλουν κατά χιλιάδες τις συμβάσεις εργασίας πλήρους εργασίας προκειμένου να αντικαταστήσουν το προσωπικό με 4ωρους. Ο λόγος φαίνεται στους αριθμούς. 


Μετά τις μειώσεις, ο 4ωρος εργαζόμενος άνω των 25 ετών θα αμείβεται: 


Με 293 ευρώ τον μήνα αν έχει προϋπηρεσία έως 3 χρόνια 


Με 322 ευρώ αν έχει έξι χρόνια στην πλάτη του


Με 351 ευρώ αν έχει έως 9 χρόνια και 


Με 380 ευρώ από τα εννέα χρόνια και πάνω. 


Να αναφερθούν και τα αντίστοιχα νούμερα για τους 4ωρους ηλικίας κάτω των 25 ετών; 255 ευρώ για νέο με έως τρία χρόνια προϋπηρεσία και 281 ευρώ για 3 έως 6 χρόνια. Πάρτι…

 
Η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή, θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι 
οι επιχειρήσεις που για έξι συνεχόμενους μήνες θα πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους, θα μπορούν να έχουν έκπτωση 5% επί των εισφορών κύριας ασφάλισης. Ο χρόνος θα αρχίσει να μετράει από την 1η Απριλίου. Από την συγκεκριμένη ημερομηνία, οι εισφορές και οι μισθοί των εργαζομένων, θα πρέπει να πληρώνονται μέσω τράπεζας.


Αρίστος Οικονομίδης