«Κούρεμα» 22% ακόμα και στις αποδοχές των μερικώς απασχολούμενων

«Κούρεμα» 22% ακόμα και στις αποδοχές των μερικώς απασχολούμενων
Σε λίγο θα… πληρώνουμε τις επιχειρήσεις για να δουλεύουμε. Τι να πει κανείς; Λίγες ημέρες πριν εισέλθουμε στην προεκλογική περίοδο τα… χατήρια των εργοδοτών ικανοποιούνται το ένα μετά το άλλο. Ερμηνευτική εγκύκλιος θα ορίζει ότι «κούρεμα» κατά 22% θα μπορεί να γίνει ακόμη και στους μερικώς απασχολούμενους. Τους 4ωρους δηλαδή οι οποίοι αμείβονται σήμερα με 300-400 ευρώ και πλέον θα υποχρεωθούν να συμβιβαστούν με… χαρτζιλίκι. 

Νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, θα κάνει 
έκπτωση επί των εισφορών στους εργοδότες ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν μειώσει μισθούς ή όχιΜοναδική τους υποχρέωση θα είναι να πληρώνουν με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Δηλαδή, αφού δεν μπορούμε να ελέγξουμε την εισφοροδιαφυγή, κάνουμε δώρα και εκπτώσεις για να ικανοποιείται η αυτονόητη υποχρέωση. 

Υπάρχει και μια τρίτη είδηση: εγκύκλιος του ΙΚΑ αναφέρει ότι οι εργοδότες θα μπορούν να επιδοτούνται ακόμη και για την πρόσληψη μερικώς απασχολούμενων. Δηλαδή των εργαζομένων με το χαρτζιλίκι που προαναφέραμε. Σοκαριστήκατε, έ;


Το «δώστα όλα» αναλυτικά: 


Δυστυχώς, το κούρεμα στον βασικό μισθό της ΕΣΕΕ ακολουθεί και τους μερικώς απασχολούμενους. Η περικοπή κατά 22% γίνεται σε μια περίοδο που οι εργοδότες καταγγέλλουν κατά χιλιάδες τις συμβάσεις εργασίας πλήρους εργασίας προκειμένου να αντικαταστήσουν το προσωπικό με 4ωρους. Ο λόγος φαίνεται στους αριθμούς. 


Μετά τις μειώσεις, ο 4ωρος εργαζόμενος άνω των 25 ετών θα αμείβεται: 


Με 293 ευρώ τον μήνα αν έχει προϋπηρεσία έως 3 χρόνια 


Με 322 ευρώ αν έχει έξι χρόνια στην πλάτη του


Με 351 ευρώ αν έχει έως 9 χρόνια και 


Με 380 ευρώ από τα εννέα χρόνια και πάνω. 


Να αναφερθούν και τα αντίστοιχα νούμερα για τους 4ωρους ηλικίας κάτω των 25 ετών; 255 ευρώ για νέο με έως τρία χρόνια προϋπηρεσία και 281 ευρώ για 3 έως 6 χρόνια. Πάρτι…

 
Η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή, θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι 
οι επιχειρήσεις που για έξι συνεχόμενους μήνες θα πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους, θα μπορούν να έχουν έκπτωση 5% επί των εισφορών κύριας ασφάλισης. Ο χρόνος θα αρχίσει να μετράει από την 1η Απριλίου. Από την συγκεκριμένη ημερομηνία, οι εισφορές και οι μισθοί των εργαζομένων, θα πρέπει να πληρώνονται μέσω τράπεζας.


Αρίστος Οικονομίδης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο