Όταν ένας ξένος επενδυτής ή οικονομικός παράγοντας θέλει να μάθει τι συμβαίνει σε μία χώρα, λογικά δύο κρατικές ιστοσελίδες θα επισκεφθεί πρώτα: το υπουργείο Οικονομικών και το κέντρο υποδοχής ξένων επενδύσεων. Αν επιχειρήσει να ψάξει για την Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με δύο εκπλήξεις, μάλλον δυσάρεστες για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό η οποία έχει λαβωθεί βάναυσα την τελευταία 2ετία.

Η πρώτη αφορά το υπουργείο Οικονομικών. Η δομή του και το όνομά του πέρασε από σαράντα κύματα τα προηγούμενα χρόνια. Κάποτε λεγόταν ΥΠΕΘΟ και η ιστοσελίδα του ήταν η http://www.ypetho.gr. Έκτοτε άλλαξε τουλάχιστον 2 φορές.

Παρ όλα αυτά, η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη. Σήμερα, πολλοί οργανισμοί μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ο ίδιος ο ΣΕΒ  εκ παραδρομής στην αγγλική τους έκδοση αναφέρουν ακόμη την παλαιά ιστοσελίδα.

Όποιος μπει λοιπόν δεν θα βρει το υπουργείο Οικονομικών. Θα αντικρύσει μία άσχετη ιστοσελίδα ειδήσεων με πρώτο σύνδεσμο ηλεκτρονικό καζίνο και δεύτερο σελίδα για ηλεκτρονικό στοίχημα...  

Το ίδιο συμβαίνει και για όποιον επενδυτή ακούσει για το InvestInGreece. Το όργανο προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα και το όχημα για τις Fast Track επενδύσεις. Αν δεν ξέρει ο ενδιαφερόμενος ότι ο ιστότοπος είναι http://www.investingreece.gov.gr και πληκτρολογήσει το λογικό βάση ονόματος  http://www.investingreece.gr, ανοίξει μία αξιοπρεπέστατη σελίδα ιδιώτη συμβούλου επιχειρήσεων….

Παραδείγματα υπάρχουν και άλλα. Αιτία είναι αμέλεια των αρχών να προλάβουν να κατοχυρώσουν ή να διατηρήσουν την κυριότητα μίας ιστοσελίδας, αναφέρει αρμόδιος παράγοντας.

Ωστόσο, το τίμημα υπάρχει και είναι άγνωστο, καθώς δεν μπορεί να ελεγχθεί τι θα ανεβάζει στο μέλλον ο νέος ιδιοκτήτης σε ιστοτόπους που παραπέμπουν από επίσημες πηγές στο ελληνικό δημόσιο. Ειδικά τώρα που η Ελλάδα είναι στο παγκόσμιο επίκεντρο και γίνεται τόσος λόγος για ανάκτηση εμπιστοσύνης

Γ.Π.