Για πολιτικές εξαφάνισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), κ. Ιωάννης Μανδρινός κατά τη διάρκεια σύσκεψης των προέδρων των ΟΕΒΕ Κεντρικής Μακεδονίας. 

Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σύσκεψη των Προέδρων των Ο.Ε.Β.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις από την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα μέτρα που επιβάλλονται από την Κυβέρνηση στις ΜμεΕ. καθώς και να εξετασθούν τρόποι αντίδρασης απέναντι στην πολιτική αυτή. 

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Μανδρίνος, ο οποίος τόνισε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, συνεπεία της εφαρμοζόμενης από την Πολιτεία σκληρής πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα. 

Ο Πρόεδρος της ΟΕΕΘ, είπε: «Οι επιχειρήσεις αυτές συνεχώς κλείνουν από την δραματική μείωση του τζίρου και την παντελή έλλειψη ρευστότητας, αφού οι τράπεζες παρά την συνεχή χρηματοδότησή τους και την στήριξή τους από την Πολιτεία αρνούνται στην πραγματικότητα - παρεμβάλλοντας διάφορα εμπόδια - να στηρίξουν με την σειρά τους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να βοηθήσουν την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί, βέβαια, την μια όψη της εξοντωτικής, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολιτικής. 

Η άλλη όψη είναι η αποστέρηση από τις επιχειρήσεις αυτές κάθε δυνατότητας και κάθε προσπάθειας να σταθούν οι ίδιες στα πόδια τους και να ανακάμψουν, αφού οι συνεχείς κεφαλικοί φόροι που τους επιβάλλονται, τα «χαράτσια» και οι λοιπές Κυβερνητικές επινοήσεις και μεθοδεύσεις στους φορολογικούς συντελεστές έχουν οδηγήσει, σύμφωνα με μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και της ΓΣΕΒΕΕ, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο και τον αφανισμό. Οι πολιτικές εξαφάνισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εφαρμόζονται δεν θα καταστρέψουν μόνο τον ιστό της εθνικής οικονομίας, που αποτελούν οι επιχειρήσεις αυτές, αλλά θα οδηγήσουν στην μεγαλύτερη έξαρση της ανεργίας και χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι θα βρεθούν άνεργοι στους δρόμους με δραματικές επιπτώσεις και συνέπειες στην συνοχή της κοινωνίας μας που μαστίζεται από την ανέχεια, την φτώχεια και την απαξίωση. 

Συνεπώς, εάν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα συνοικιακά καταστήματα θα οδηγηθούν στην καταστροφή και το φάσμα της ανεργίας θα εξαπλωθεί γρήγορα και στις δικές τους οικογένειες που έδωσαν την ζωή τους ολόκληρη, που κουράστηκαν και μόχθησαν για να στήσουν μια επιχείρηση για την δική τους επιβίωση αλλά και για την προσφορά στην εθνική οικονομία. 


Πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να υπερασπισθούν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διαρκώς καταπατούνται με τις διάφορες φορολογικές επιδρομές και τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που μειώνουν δραματικά τις συντάξεις και υποβαθμίζουν την υγειονομική μας περίθαλψη. 

Πρέπει να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση: 
Α) Ισχυρά αναπτυξιακά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
Β) Την εφαρμογή ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, με διάρκεια πάνω από μια πενταετία, για να γίνουν επενδύσεις. 
Γ) Την μείωση των φορολογικών συντελεστών και του Φ.Π.Α. 
Δ) Να σταματήσουν επιτέλους οι εγκληματικές μετατάξεις σε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως συνέβη στις επισιτιστικές επιχειρήσεις. 
Ε) Την διάσωση του ασφαλιστικού μας φορέα που βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο από τα συνεχή και αδικαιολόγητα ελλείμματα». 
Με πληροφορίες από euro2day.gr