Η κυβέρνηση της Κροατίας απέρριψε τις προσφορές για τρία ζημιογόνα κρατικά ναυπηγεία, ανακοινώνοντας πως δεσμεύεται για την εξεύρεση λύσης έως τον Ιούλιο, λόγω της ένταξής της στην ΕΕ το επόμενο έτος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρωθυπουργός Zoran Milanovic δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο πως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πτώχευση ενός εκ των μικρότερων ναυπηγείων λόγω των υπερβολικών του χρεών. 


Τα ναυπηγεία ήταν ένας από τους σημαντικότερους κλάδους στην πρώην Γιουγκοσλαβία ωστόσο μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας το 1991 έγινε προβληματικός με τέσσερα από τα πέντε να διατηρούνται αποκλειστικά μέσω κρατικών επιδοτήσεων που αντιβαίνουν στους κανονισμούς της Ε.Ε. 

Το Ζάγκρεμπ πλέον πρέπει είτε να τα πουλήσει είτε να τα κάνει βιώσιμα από μόνα τους πριν την ένταξη στην Ε.Ε. την 1η Ιουλίου του 2013 καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει επιστρέψει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. 

Η αναδιάρθρωση των ναυπηγείων θεωρείται ευαίσθητο ζήτημα στην Κροατία καθώς απασχολούν 10.000 εργαζομένους στηρίζοντας παράλληλα πολλές μικρές επιχειρήσεις τη στιγμή που ανεργία στη χώρα βρίσκεται κοντά στο 20%, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο των τελευταίων εννέα ετών. 

Η κυβέρνηση συμφώνησε να πουλήσει το ναυπηγείο Brodosplit σε κροατική ιδιωτική εταιρεία την οποία θα στηρίξει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης την επόμενη πενταετία. 

Ωστόσο, αρνήθηκε να πουλήσει τα ναυπηγεία Kraljevica και Brodotrogir σε έναν άλλο ιδιώτη ο οποίος θα ξεκινούσε άλλες επιχειρήσεις. Επίσης ο ίδιος επιχειρηματίας απέσυρε την τελευταία στιγμή την προσφορά του για το ναυπηγείο 3.Maj. 

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία πτώχευσης για το ναυπηγείο Kraljevica ενώ θα προτείνει νέα λύση για άλλα δύο εντός 90 ημερών. 

Το ναυπηγείο Uljanik στην πόλη Pula είναι το μόνο κερδοφόρο χωρίς κρατική ενίσχυση και η διοίκησή του θα προτείνει ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησής του τις επόμενες 30 ημέρες στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και η διανομή μετοχών στους εργαζομένους.Με πληροφορίες από Reuters / capital.gr