current views are: 24

22 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση13:46

Πολυχρόνης Συγγελίδης: Ο νέος πρόεδρος έχει κότσια

Στην «καυτή» καρέκλα του Προέδρου του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) κάθεται από χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Lancia-Jeep Hellas και επιτυχημένος επιχειρηματίας στο χώρο του αυτοκινήτου, κ. Πολυχρόνης Συγγελίδης.

Δημοσίευση 13:46’
αρθρο-newpost

Στην «καυτή» καρέκλα του Προέδρου του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) κάθεται από χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Lancia-Jeep Hellas και επιτυχημένος επιχειρηματίας στο χώρο του αυτοκινήτου, κ. Πολυχρόνης Συγγελίδης.

Στην «καυτή» καρέκλα του Προέδρου του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) κάθεται από χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Lancia-Jeep Hellas και επιτυχημένος επιχειρηματίας στο χώρο του αυτοκινήτου, κ. Πολυχρόνης Συγγελίδης.

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που για τον κλάδο του αυτοκινήτου, o Πολυχρόνης Συγγελίδης  παίρνει τα ηνία του επίσημου οργάνου των επιχειρήσεων του αυτοκινήτου και  θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα ανοιχτά μέτωπα που δεν είναι και λίγα.

 

Το περιβάλλον

Από τις πρώτες ημέρες της Ελληνικής κρίσης, ο κλάδος του αυτοκινήτου ήταν αυτός που μαζί με την οικοδομή δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα. Τα αυτοκίνητο, ένα μέσο μεταφοράς αλλά και εν τέλει και «έκφρασης ευφορίας» του κατόχου του, έγινε απαγορευμένος καρπός αλλά και φορολογικό αποδεικτικό στοιχείο οικονομικής ευρωστίας για το κράτος.

Το αρχικό πάγωμα των πωλήσεων από την μείωση του άπλετου τραπεζικού δανεισμού επέφερε το πρώτο πλήγμα στις πωλήσεις. Συνοδεύτηκε από τα νέα τεκμήρια, τις ειδικές εισφορές για τα οχήματα άνω των 2000 κ.εκ. , τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, το φόρο πολυτελείας, την εκτόξευση της τιμής της βενζίνης και την καταβαράθρωση των πωλήσεων σε επίπεδα δεκαετίας 80!

 

Το επόμενο βήμα

Σε αυτό το περιβάλλον, όπου οι απολύσεις κυριαρχούν και η συρρίκνωση των επιχειρήσεων είναι μία καθημερινότητα, ο κ.Πολυχρόνης Συγγελίδης λειτούργησε όπως γνωρίζει καλύτερα. Ακριβώς αντίθετα!

Ξεκίνησε να επενδύει και να σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του που μετουσιώθηκαν στην υπογραφή για την επίσημη διανομή στην Ελλάδα αυτοκινήτων Lancia. Η μάρκα, που προστέθηκε στο ήδη διάσημο ρόστερ των Citroen και Jeep που ελέγχει ο επιχειρηματίας, θα αποτελέσει μαζί με τα Citroen την αιχμή του δόρατος του ομίλου για την νέα εποχή. Αυτή που θέλει τους Έλληνες να επιστρέφουν στα πρακτικά και μικρά αυτοκίνητα πόλης. 

Οι επενδύσεις, ξεκίνησαν ήδη από το 2011 και ο ίδιος ο κ.Πολυχρόνης Συγγελίδης, όταν μίλησε στους δημοσιογράφους για την απόκτηση της φίρμας Lancia από τον όμιλο, τόνισε η Ιταλική φίρμα μέχρι το 2014 θα κατέχει το 4% της Ελληνικής αγοράς σε πωλήσεις.

 

Ο κ.Συγγελίδης, μιλάει σπάνια, αλλά όταν μιλάει το κάνει με σαφήνεια. Πάντα τονίζει στους συνομιλητές του ότι όλα κατακτώνται μόνο με σκληρή δουλειά και ότι το «όχι» δεν αποτελεί αποδεκτή απάντηση. Αυτά τα δύο πιστεύω, τον έχουν χαρακτηρίσει από τα σχολικά του χρόνια στη Λεόντειο Σχολή αλλά και στην επαγγελματική του πορεία και για αυτό το λόγο, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε,  πιστεύει ότι η υποχώρηση και η απογοήτευση δεν βοηθούν κανέναν να πετύχει το στόχο του.

 

Τι θα κάνει ο νέος πρόεδρος

Σήμερα, από το καυτό πόστο της θέσης του προέδρου του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων  αναμένεται ότι θα διεκδικήσει πολλά από όσα χρειάζεται ο χώρος για να ανακάμψει. 

Άλλωστε, έχει και το σθένος και τις διασυνδέσεις. Ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του μέτρου της απόσυρσης αλλά και της απελευθέρωσης της πετρελαιοκίνησης και βοήθησε στην εφαρμογή τους. 

Γνωρίζει πολύ καλά πώς να μεταφέρει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις οικονομικές απώλειες που υφίσταται το κράτος από την «ποινικοποίηση»  της κατοχής αυτοκινήτου και σίγουρα θα το κάνει.

Ο κ.Συγγελίδης, στην εκδήλωση για την εξασφάλιση της διανομής της Lancia  στην Ελλάδα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει έστω και με το ζόρι. Και μάλλον σε αυτό ελπίζουν όλοι!

Το who is who

Ο Πολυχρόνης Συγγελίδης είναι σήμερα 55 ετών και πατέρας ενός παιδιού. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης το 1975 ενώ είναι κάτοχος Bachelor στα Οικονομικά και Master στο Μάρκετινγκ από το Drake University Des Maines, Iowa, ΗΠΑ.

Σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στις εταιρείες του Ομίλου Επιχειρήσεων Συγγελίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια στην ελληνική αγορά της εμπορίας αυτοκινήτων. Εταιρείες του Ομίλου Συγγελίδη είναι οι επίσημοι εισαγωγείς και εθνικοί διανομείς των αυτοκινήτων CITROËN, LANCIA, JEEP και SKODA, τα οποία διανέμουν μέσω δικτύου 130 και πλέον εξουσιοδοτημένων διανομέων και επισκευαστών πανελλαδικά.

Στις δραστηριότητες του Ομίλου συμπεριλαμβάνονται και άλλες δραστηριότητες όπως οι μεσιτείες ασφαλειών, η παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών logistics οχημάτων και ανταλλακτικών, η κατασκευή και εμπορία ακινήτων καθώς και ο αθλητισμός.

Το 2007, ο κ. Πολυχρόνης Συγγελίδης τιμήθηκε με το Παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζί.

Χρήστος Δασκαλόπουλος 


σχετικα αρθρα