Με διαψεύσεις άρχισε την υπουργία του στη θέση του «τσάρου» της Οικονομίας ο Φίλιππος Σαχινίδης, αφού με τροπολογία που- μεταξύ των άλλων- προέβλεπε και bonus τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ στις Lazard και Hamilton, πρόλαβε να κλείσει την θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.


Τα επιπλέον τέσσερα εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν υπέρ των δύο ξένων εταιρειών με την αιτιολογία της «επιτυχούς ολοκλήρωσης του PSI» και δίνονται επιπλέον των 74 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν βάσει της σύμβασης, στους Αντιπροσώπους Ολοκλήρωσης Συναλλαγής (closing agents).
 

Πάντως, αξίζει να θυμηθούμε πως σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του νέου «τσάρου», οι αμοιβές των Lazard και Hamilton καθοριζόντουσαν ως εξής: «όσον αφορά στην Clearly, Gottlieb, Steen & Hamilton» η σύμβαση προέβλεπε αμοιβή 6 εκατ. ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ επιπλέον για κάθε μήνα που παρατείνεται (η σύμβαση). Με δεδομένο, ότι έληγε στις 6 Οκτωβρίου (και το PSI δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη) η εταιρεία έχει λαμβάνειν συνολικά 14 εκατ. ευρώ. Τα 6 της αμοιβής συν άλλα 9 (από 1,5 Χ 6 μήνες ) για τους πέντε (μήνες ) που έχουν περάσει. Για τη Lazard τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, για τον έλληνα φορολογούμενο βέβαια, ο οποίος πληρώνει και αυτά τα «κερατιάτικα».
 

Αυτό γιατί η Lazard αμείβεται με το 0,015% επί του ονομαστικού ποσού του χρέους που θα ανταλλαγεί ή επαναγοραστεί. Όμως, με βάση το αρχικό κούρεμα (του Ιουνίου 2011) το ποσοστό ήταν 21% και οι εκτιμήσεις ήθελαν την αμοιβή να φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ.

Μολονότι το «κούρεμα» έφτασε στο 50%, το ποσοστό του ξένου οίκου δεν μειώθηκε, με συνέπεια η αμοιβή που είχε εκτιμηθεί αρχικά (των 25 εκατ. ευρώ) υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας συνολικά τα 55 εκατ. ευρώ.

Έτσι το σύνολο διαμορφώνεται στα 74 συν 4 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, με την κατατεθείσα τροπολογία προβλέπονται άλλα 3,4 εκατ. ευρώ προς το IIF, με την αιτιολογία της νομικής υποστήριξης του Οργανισμού και της Οργανωτικής Επιτροπής των Πιστωτών για τη διενέργεια του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων. Σε αυτή την επιπλέον αμοιβή περιλαμβάνεται και η παράταση των συμβάσεων του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του ΟΔΔΗΧ. Εως τις 31/12/2012, παρακαλώ.
 

Πράγματι εκεί όπου χρειάστηκε και χρειάζεται, «λεφτά υπάρχουν». 


Joffrey Postman