Γιατί ήθελαν να κάνουν Μαϊάμι το Ελληνικό!

Γιατί ήθελαν να κάνουν Μαϊάμι το Ελληνικό!
Ευθείες βολές με έμμεσα υπονοούμενα κατά των χειρισμών του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπακωνσταντίνου «έριξε» ο Κώστας Καρτάλης, με αφορμή τις αλλεπάλληλες κυβιστήσεις του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας στο θέμα της «αξιοποίησης» του Ελληνικού.  Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος, χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την τροπολογία, που κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Γ. Παπακωνσταντίνου και αναθεώρησε λίγες ώρες αργότερα. Έτσι απλά. Όμως η βολή του Κ. Καρτάλη ήταν ευθεία, ρωτώντας τον «σύντροφό» του στο ΠΑΣΟΚ και υπουργό ΠΕΚΑ, τι μεσολάβησε από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ολοκληρώθηκε η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου μέχρι το μεσημέρι της 21ης Μαρτίου. 

Θα είχε ενδιαφέρον όμως, εάν ο Κ. Καρτάλης γινόταν σαφέστερος ζητώντας διευκρινίσεις από τον «σύντροφό» του, μετά μάλιστα την απάντηση του, πως η  τροπολογία ζητήθηκε από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής οικισμού στα πρότυπα του Μαϊάμι των ΗΠΑ.  Δηλαδή πολυτελείς κατοικίες κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα. Τώρα στο ερώτημα εάν ο αναθεωρημένος σχεδιασμός έχει την παραμικρή σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ και τις δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου, η απάντηση είναι εύλογη. Όπως επίσης, ποιοι συγκεκριμένοι επενδυτικοί και κατασκευαστικοί όμιλοι (ξένοι και κυρίως εγχώριοι ) διευκολύνονται από τα νέα σχέδια του Γ. Παπακωνσταντίνου.    


Και το όλο θέμα γίνεται πιο περίπλοκο από τη στιγμή, που ο Κ. Καρτάλης χαρακτήρισε όχι μόνο εσφαλμένη την (οικιστική) προσέγγιση αλλά και τελείως διαφορετική από αυτήν, που είχε συζητηθεί στην επιτροπή. «Σας παρακαλώ να μας πείτε αν αυτή η διάταξη σας ήρθε απ' έξω και να μας εξηγήσετε ποια επενδυτική προοπτική σας ώθησε να προσθέσετε αυτήν τη διάταξη», ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Τη στιγμή, που το περίφημο ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να δώσει άλλη μία παράταση (για τις 17/4 από τις 30/3) στην προθεσμία εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος για το πολύπαθο Ελληνικό.

Ανεπίσημα δίνεται η εξήγηση, πως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος ξένων ομίλων η μικρή παράταση ήταν αναγκαία. Ωστόσο καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει, πως λόγω των σοβαρών εκκρεμοτήτων (νομικών, περιβαλλοντικών, αντιρρήσεων όμορων δήμων, υφιστάμενων μισθώσεων κ.λ.π) δύο σημαντικοί ξένοι ενδιαφερόμενοι φέρεται να κάνουν πίσω. 


Η ίδια πηγή αποδίδει σε σοβαρές ενστάσεις της ΝΔ για τους χειρισμούς Γ. Παπακωνσταντίνου και του ΤΑΙΠΕΔ- Κ. Μητρόπουλου (και τις καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες) την 15νθήμερη παράταση. 

Που μπορεί να παραταθεί για μετά τις εκλογές σημειώνεται με νόημα…      Joffrey Postman

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο