Ευθείες βολές με έμμεσα υπονοούμενα κατά των χειρισμών του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπακωνσταντίνου «έριξε» ο Κώστας Καρτάλης, με αφορμή τις αλλεπάλληλες κυβιστήσεις του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας στο θέμα της «αξιοποίησης» του Ελληνικού.  Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος, χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την τροπολογία, που κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Γ. Παπακωνσταντίνου και αναθεώρησε λίγες ώρες αργότερα. Έτσι απλά. Όμως η βολή του Κ. Καρτάλη ήταν ευθεία, ρωτώντας τον «σύντροφό» του στο ΠΑΣΟΚ και υπουργό ΠΕΚΑ, τι μεσολάβησε από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ολοκληρώθηκε η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου μέχρι το μεσημέρι της 21ης Μαρτίου. 

Θα είχε ενδιαφέρον όμως, εάν ο Κ. Καρτάλης γινόταν σαφέστερος ζητώντας διευκρινίσεις από τον «σύντροφό» του, μετά μάλιστα την απάντηση του, πως η  τροπολογία ζητήθηκε από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής οικισμού στα πρότυπα του Μαϊάμι των ΗΠΑ.  Δηλαδή πολυτελείς κατοικίες κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα. Τώρα στο ερώτημα εάν ο αναθεωρημένος σχεδιασμός έχει την παραμικρή σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ και τις δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου, η απάντηση είναι εύλογη. Όπως επίσης, ποιοι συγκεκριμένοι επενδυτικοί και κατασκευαστικοί όμιλοι (ξένοι και κυρίως εγχώριοι ) διευκολύνονται από τα νέα σχέδια του Γ. Παπακωνσταντίνου.    


Και το όλο θέμα γίνεται πιο περίπλοκο από τη στιγμή, που ο Κ. Καρτάλης χαρακτήρισε όχι μόνο εσφαλμένη την (οικιστική) προσέγγιση αλλά και τελείως διαφορετική από αυτήν, που είχε συζητηθεί στην επιτροπή. «Σας παρακαλώ να μας πείτε αν αυτή η διάταξη σας ήρθε απ' έξω και να μας εξηγήσετε ποια επενδυτική προοπτική σας ώθησε να προσθέσετε αυτήν τη διάταξη», ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Τη στιγμή, που το περίφημο ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να δώσει άλλη μία παράταση (για τις 17/4 από τις 30/3) στην προθεσμία εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος για το πολύπαθο Ελληνικό.

Ανεπίσημα δίνεται η εξήγηση, πως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος ξένων ομίλων η μικρή παράταση ήταν αναγκαία. Ωστόσο καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει, πως λόγω των σοβαρών εκκρεμοτήτων (νομικών, περιβαλλοντικών, αντιρρήσεων όμορων δήμων, υφιστάμενων μισθώσεων κ.λ.π) δύο σημαντικοί ξένοι ενδιαφερόμενοι φέρεται να κάνουν πίσω. 


Η ίδια πηγή αποδίδει σε σοβαρές ενστάσεις της ΝΔ για τους χειρισμούς Γ. Παπακωνσταντίνου και του ΤΑΙΠΕΔ- Κ. Μητρόπουλου (και τις καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες) την 15νθήμερη παράταση. 

Που μπορεί να παραταθεί για μετά τις εκλογές σημειώνεται με νόημα…      Joffrey Postman