current views are: 1

23 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση05:51

Ποιους «δαγκώνει» το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Και παράταση στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ. Και «κούρεμα» των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ενήμεροι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ. Και δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ενσήμων από τους ασφαλισμένους στα βαρέα ανθυγιεινά προκειμένου να βγουν στη σύνταξη.

Δημοσίευση 05:51’
αρθρο-newpost

Και παράταση στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ. Και «κούρεμα» των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ενήμεροι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ. Και δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ενσήμων από τους ασφαλισμένους στα βαρέα ανθυγιεινά προκειμένου να βγουν στη σύνταξη.

Και παράταση στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ. Και «κούρεμα» των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ενήμεροι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ. Και δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ενσήμων από τους ασφαλισμένους στα βαρέα ανθυγιεινά προκειμένου να βγουν στη σύνταξη. Και «ακατάσχετος» τραπεζικός λογαριασμός ύψους έως 1500 ευρώ. Και 4μηνη γονική άδεια και στους δύο γονείς. Και δώρα στους εκδότες για να σταματήσουν να απολύουν. Μια σειρά από «δώρα» προς διάφορες κοινωνικές ομάδες περιλαμβάνει το…αποχαιρετιστήριο νομοσχέδιο Κουτρουμάνη το οποίο πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο. 

Το νομοσχέδιο όμως, δεν σταματά στα δώρα: κάθε μήνα και όχι ανά τρίμηνο όπως ισχύει σήμερα, οι εργοδότες θα πρέπει να στέλνουν τις αναλυτικές δηλώσεις με τα ένσημα των εργαζομένων στο ΙΚΑ. Όποιοι δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, θα φορτώνονται με προσαυξήσεις οι οποίοι θα ανέρχονται στο 3% για τον πρώτο μήνα, στο 1% για καθέναν από τους επόμενους ενώ συνολικά, οι οφειλόμενες εισφορές λόγω προσαυξήσεων θα μπορούν ακόμη και να διπλασιαστούν.

Οι καρτέλες των ασφαλισμένων, δεν θα ενημερώνονται αυτόματα με τα ένσημα στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν έχει καταβάλλει τις εισφορές κάτι που ενδεχομένως να φέρει σοβαρές καθυστερήσεις και προβλήματα στις παροχές του ΙΚΑ αλλά και στην οριστικοποίηση των συντάξεων. 

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις διατάξεις του νομοσχεδίου «σκούπα» που καταθέτει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή λίγο πριν λήξει η θητεία της σημερινής κυβέρνησης. Το έκτασης 45 σελίδων σχέδιο νόμου που πέρασε από το υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει διευκολύνσεις για σειρά κατηγοριών:

  • Υπαγόμενοι στα βαρέα ανθυγιεινά θα μπορούν να εξαγοράζουν ένσημα προκειμένου να μην βρεθούν εκτός λίστας από το 2015
  • Οι εκδοτικές επιχειρήσεις θα έχουν κίνητρο να προσλάβουν ανέργους καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος έχει χτυπηθεί τα μέγιστα από την κρίση
  • Ανοίγει ο δρόμος για τον συμψηφισμό του εφάπαξ με τα χρέη των δημοσίων υπαλλήλων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών καθώς με διάταξη, το ΤΠΔΥ, ανοίγει λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών
  • Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κλπ) θα μπορούν να ζητήσουν την αλλαγή ασφαλιστικής κλάσης (να κατέβουν δηλαδή έως και δύο… σκαλοπάτια που σημαίνει σημαντικότατη μείωση των εισφορών) έως και το 2015 με μοναδική προϋπόθεση να πληρώνουν τις εισφορές τους
  • Οι γονείς θα μπορούν να λαμβάνουν 4μηνη γονική άδεια άνευ αποδοχών για την ανατροφή των παιδιών τους (μέχρι σήμερα η άδεια αυτή ήταν 3,5 μήνες)

 Στο νομοσχέδιο «σκούπα» περνάνε και οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη ενώ προστατεύονται από τις κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες, καταθέσεις μέχρι το ύψος των 1500 ευρώ (ή 2000 ευρώ για κοινούς λογαριασμούς). Πλέον για να καταφύγει κάποιος στο ειρηνοδικείο και να ζητήσει κούρεμα των χρεών του δεν θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει επιχειρήσει εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες.

Aρίστος Οικονομίδης


σχετικα αρθρα